Hlavní obsah

RECENZE: Mody demokracie jsou obhajobou i obžalobou

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Centrum současného umění DOX připravilo multimediální a multiideovou výstavu Mody demokracie. Cílem expozice, na které se podílelo více než třicet umělců z domova i ze světa, je charakterizovat různé pohledy na demokratický systém moderní výtvarnou formou, konkrétně videoartem, performancí, street artem či postmoderní fotografií.

Foto: Právo - Jan Šída

Když vidíme vedle sebe Mussoliniho a vlajku Evropské unie, musíme se ptát po smyslu demokratického státu (Peter Tribus, Krychle, 1995).

Článek

Slovo modus lze vyjádřit českým ekvivalentem způsob. Myslitel Benediktus Spinoza chápal tento termín jako základ či podstatu. Fundamentálním tématem expozice je zamyšlení se nad základem demokratických principů, jejich formami a odchylkami.

Když stoupáme do schodů a kráčíme ze sálu do sálu, doprovází nás na stěnách vysvětlující informace. Ne každý je zběhlý v historii či politologii, a proto hlavní kurátor Jaroslav Anděl se svými kolegy doprovodil jednotlivé sekce stručnými komentáři.

To je nezbytné pro orientaci návštěvníka. Díky tomu pochopí, že symboly demokracie mohou být různé a formy rozdílné.

Druhou problematikou, kterou výstava konkretizuje, je vztah demokracie a dobra i zla. Když se díváme na videoartové smyčky násilí a krutosti páchaných ve jménu spravedlivého systému, musíme se zamyslet nad tím, kde leží hranice obrany demokracie. Jinak se na to bezpochyby dívá člen občanské aktivity na záchranu Činoherního studia v Ústí nad Labem a jinak vězeň internovaný americkou armádou na Guantánamu. I jejich příběhy jsou na výstavě výtvarně zpracovány.

Expozice si pohrává především se symboly. Zasazuje je do provokativních kontextů. Když vedle sebe stojí podobizna Mussoliniho, vlajka Evropské unie a soška zdvojeného Ježíše, musíme se ptát na smysl demokratického státu i státu jako takového.

Ten je charakterizován jako organizované násilí. Je to ale nezbytná forma soužití v postmoderním věku? Výstava Mody demokracie v tomto hloubání podporuje a rozčilující formou i permanentně dráždí.

Mody demokracie
Centrum současného umění DOX, Praha, do 16. března

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám