Hlavní obsah

Václav Dort: Drahé knihy vydáváme díky předplatnému

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Comics Centrum se letos rozhodlo dvakrát vyzkoušet věrnost svých čtenářů a nabídlo jim možnost mít ve sbírce neobvyklé knihy. Ovšem za předpokladu, že si je předem závazně předplatí, a na jejich výrobu tak sami přispějí.

Foto: archív Václava Dorta

Ředitel Comics Centra Václav Dort je s nákladnými edicemi spokojený.

Článek

Pro nákladné komiksové edice – kompletní sbírku příběhů Sin City s titulem Kur.. velký Sin City nebo Hellboy: Pekelná knižnice kniha první (obě shodně za 2200 Kč) – zvolili jako formu financování předplatné namísto crowdfundingu.

V rámci subskripčních projektů chystá Comics Centrum další díl Hellboyovy Pekelné knižnice

„Mně se crowdfunding příliš nezamlouvá, a proto mě mrzelo, že náš projekt se Sin City za něj někteří rádi označovali. U crowdfundingu záleží na tom, kolik přispějete, a pak dostanete třeba jen děkovný dopis, tričko nebo plakát, ale nemusíte vůbec dostat to, na co jste přispěli. Ve světě začalo docházet k poměrně velkému vystřízlivění. U abonmá je to jiné: chcete nějaký profesionální produkt a předplatíte si ho,“ vysvětluje ředitel Comics Centra Václav Dort a zmiňuje, že se našlo i několik knihkupců, kteří si knihu předplatili, aby ji potom mohli sami prodávat. Někteří až za dvojnásobnou cenu.

Předplatné výtisku knihy je ve světě poměrně časté a hodí se zejména pro jednorázové a časově náročné projekty. Na rozdíl od crowfundingu, tedy kolektivního financování, má jednu zásadní výhodu. Víte, co za své peníze dostanete. Kromě toho výrobce zjistí, jestli bude o jeho produkt zájem.

„V případě takhle velkých knih je to velmi podstatná věc. Nepotřebujete je skladovat. A nejpodstatnější bonus na závěr? Lepší příjmová bilance,“ říká Dort.

Zklamat čtenáře nesmíte

A jak je to na rozdíl od běžného vydávání? „Se subskripcí je mnohem větší práce, musíte dlouho pracovat se čtenáři, kteří musejí vědět, že je nezklamete a zklamat je nikdy nesmíte. Ve chvíli, kdy subskripci chcete zavádět, už takové čtenářstvo prostě musíte mít. Bez naší téměř dvacetileté práce se čtenáři by to nebylo možné,“ odpovídá komiksový nakladatel.

Kur.. velký Sin City, tedy všech sedm dílů kultovního komiksu autora Franka Millera, mělo úspěch. Knihy o 1360 stranách a váze šest kilo v červnu vyšlo více než 800 kusů.

Hellboyova Pekelná knižnice dopadla v podstatě stejně. Zájem byl podle Dorta tak obrovský, že museli obětovat předvánoční kapacitu v tiskárně. Unikátní je také samotná podoba vydání: šitá knižní vazba v kvalitním černém plátně, se zlatou ražbou na titulu a na hřbetě, s vlisovaným obrázkem a červenou stužkou.

V rámci subskripčních projektů chystá Comics Centrum další díl Hellboyovy Pekelné knižnice a pro české čtenáře premiérový vstup do světa Artefaktů prvním Witchblade Kompendiem. V běžné produkci bude Comics Centrum pokračovat v sériích Zámek a klíč, Goon a další Vránou kreslenou Alexem Maleevem pod názvem Má vlastní krev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám