Hlavní obsah

Sváťa Šváb: Totální nasazení bych přes palubu nikdy nehodil

Právo, Jan Šída

Slánská punkrocková kapela vydala v říjnu nové, v pořadí desáté řadové album Zbytečnákapela.cz. Poprvé od roku 1992 se na něm nepodílel kytarista Pavel Pešata alias P. P. Cvok, protože dal přednost svému projektu Dilemma in Cinema. Nahradil ho Karel Máša-Karloss, který sbíral zkušenosti v kapele Jaksi Taksi. Totální nasazení tvoří dále bubeník Petr Žák aka Franky a baskytarista a zpěvák Sváťa Šváb, jediný zakládající člen. Ten také odpověděl na následující otázky.

Foto: Právo - Jan Šída

Totální nasazení, zleva Franky (bicí), Sváťa (baskytara, zpěv), Karloss (kytara)

Článek

Proč se deska jmenuje Zbytečnákapela.cz, když má Totální nasazení hodně fanoušků a kritiky jsou vesměs příznivé?

Je to taková naše nadsázka. Rádi si děláváme legraci sami ze sebe. Kapel je moc, drtivá většina, hlavně těch nových, se bere strašně vážně a myslí si, jak jsou důležité a jak si tady z nich všichni sednou na zadek. Tak jsme se rozhodli jít hromadě podobných skupin příkladem jako jedna z těch zbytečných. Navíc se jeden známý a nám kdysi blízký slavný kytarista nechal slyšet v jednom rozhovoru, že je třeba si uvědomit, že žádná kapela není zbytečná. Takže i jemu je to odpověď, že minimálně jedna taková tady je.

Foto: Právo - Jan Šída

Sváťa Šwáb je jediný zakládající člen skupiny Totální nasazení.

Kytarista P. P. Cvok patřil mnoho let neodmyslitelně do sestavy Totálního nasazení. Ovlivnil jeho odchod nahrávání novinky?

Dost zásadně, protože jakmile jsme zjistili, že nám to takhle s novým kytaristou Karlossem úplně skvěle funguje a vyhovuje, že si padneme do noty a rozumíme si nejen hudebně, ale i lidsky, chtěli jsme jít do studia co nejdříve. Hned po jeho příchodu kapela natočila dva songy jako ochutnávku a v létě dokončila zbytek. Nebýt příchodu Karlosse, šli bychom do studia až kdovíkdy.

Padla volba na Karlosse hned, nebo byli ve hře i jiní hráči?

Když P. P.Cvok oznámil odchod, byl Karloss prvním, kdo mě napadl. Tajně jsem doufal, že na nabídku kývne, a byl jsem moc rád, že do toho šel. Známe se už dlouho, navíc byl vždycky stejně jako bubeník Franky velký fanoušek Totálního nasazení. Čili ideální stav - hrát v kapele s jejími fanoušky a ještě skvělými muzikanty. Ale jinak jsem měl v záloze i další hráče, kdyby na naši nabídku Karloss nepřistoupil. Naštěstí se tak nestalo.

Dříve měla skupina dva kytaristy. Nepřemýšleli jste i o dalším?

Přemýšleli, a dokonce jsme ho měli vyhlédnutého. Také je to náš kamarád a špičkový kytarista, který by do toho asi šel, ale nakonec po dlouhých debatách a přemýšlení kapela usoudila, že bude i nadále pokračovat jako tradiční trio. Karloss je hodně šikovný a uhraje vše sám.

Až na jednu výjimku jste výhradním autorem hudby i textů vy. Chcete mít hlavní slovo?

Všechny texty jsou z mojí hlavy a asi to jinak výhledově nebude. Ne že bych chtěl být výhradní autor, ale jsem jediný z kapely, kdo je schopen texty psát. Problém v tom ovšem nevidím, protože mě to baví a inspirací na texty je všude kolem spousta. Stačí se jen dívat okolo sebe. Nicméně co se týká hudby, tak tady je situace poněkud jiná a několik skladeb na novém albu vymyslel právě Karloss.

Do budoucna bych mu rád přenechal ještě větší prostor a třeba jednou bude psát všechnu muziku on. Zjistili jsme totiž, že nám to takhle vyhovuje. Karloss něco vymyslí, nahraje, já si to poslechnu a otextuju. Navíc hýří nápady. V jeho předchozí kapele totiž neměl na skládání prostor, zatímco u nás ho dostane, kolik bude chtít.

Texty jsou docela vážné, moc legrace v nich není, a když tak trpké. Je záměr zpracovávat taková témata?

Záměr to není. Píšu takové texty, jaké mě napadají, a protože mě poslední dobou štve víc věcí než dřív, logicky se to objevilo i v textech.

Do své hudby jste opět nasáli mnoho vlivů - ska, metal, pop punk. Je to tím, že je kapela vyhranější, nebo chcete, aby písně na albu byly něčím překvapující?

Možná nás k tomu vedou oba důvody. Všichni tři už máme přece jen něco odehráno, a navíc jsme vždy dbali na to, aby naše hudba byla pestrá a nenudila. Některé kapely mají alba i koncerty jako jednu dlouhou písničku, a to byl pro nás vždy odstrašující příklad. Nikdy jsme nebyli zahledění do jednoho žánru, a to se projevuje i v naší muzice.

Jezdíte často koncertovat po Čechách i Slovensku. Není čas vyrazit třeba do Polska nebo Ruska?

Nějaké zahraničí teď plánujeme, ale zatím je to v jednání a nechceme nic zakřiknout. Pokud náš záměr vyjde, bude to exotické a zajímavé. Rusko ani Polsko ale zatím nechystáme. Nicméně uvidíme, třeba někdy do budoucna.

Věnujete se i jiným hudebním projektům. Není nebezpečí, že vás třeba úspěchy skupiny Deratizéři z Totálního nasazení odvedou?

Muzika je má droga, hrál bych pořád, proto se pouštím stále do nějakých dalších projektů. Strašně mě to baví. Totální nasazení je však srdcovka, je to už dvacet čtyři let můj život, takové dítě. A i když jsou Deratizéři také srdcovka, Totální nasazení bych přes palubu nikdy nehodil. A nyní, v téhle skvělé nové sestavě, už vůbec ne.

Jaké jsou tvé vzájemné vztahy s P. P. Cvokem?

Standardní? Normální? Nevím, jak to nazvat. Pavel z Totálního nasazení odešel v první řadě v dobrém, navíc z rodinných důvodů. Ostatně takto to před rokem ve svých prohlášeních avizoval. Chtěl koncertovat minimálně, maximálně se věnovat svým blízkým a já jeho rozhodnutí chápal a respektoval. S Pavlem jsem nikdy neměl žádný problém. Vždyť spolu dál pořádáme slánský festival Valník, jsme v pravidelném kontaktu a normálně spolu komunikujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám