Hlavní obsah

David Bowie mapuje padesátiletou kariéru

Právo, Jaroslav Špulák

Britský hudebník David Bowie vydal dvojalbovou kompilaci Nothing Has Changed. Vedle jeho největších a nejzajímavějších písniček je na ní i nová skladba Sue (or In A Season Of Crime). Speciální box přibližuje padesátiletou kariéru v retrospektivě, přičemž nabízí i skladbu z nikdy nevydaného alba Toy, které vznikalo v letech 2000 a 2001.

Foto: Sony Music

David Bowie je na hudební scéně od roku 1962.

Článek

Píseň Sue (Or in a Season of Crime) nahrál Bowie s newyorským Maria Schneider Orchestra a se svým dlouholetým producentem Tonym Viscontim. V rámci umělcovy tvorby má díky silné atmosféře a nekonvenčnosti nejblíže k artrockovému albu Outside (1995).

Vydání takovéto skladby na kompilaci je překvapením i proto, že loňské album The Next Day, se kterým se Bowie po desetileté odmlce vrátil na scénu, bylo posunem k přímočařejším rockovým písničkám.

Foto: Warner Music

Obal kompilace Davida Bowieho.

Připomeňme, že Bowie je jedním z nejvlivnějších muzikantů sedmdesátých a osmdesátých let. Proslul svou vynalézavostí, novátorstvím a také schopností pohybovat se v několika stylech.

Jeho nejvýznamnějšími alby jsou The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na svém kontě má čtyřiadvacet sólových studiových desek.

Putovní výstava

V Muzeu současného umění v Chicagu probíhá až do 4. ledna 2015 multimediální výstava věnovaná Bowieho kariéře. Jmenuje se David Bowie Is a návštěvníci si na ní mohou prohlédnout asi čtyři sta předmětů spojených s jeho kariérou včetně několika kostýmů.

Výstavu poprvé zorganizovali v Londýně, odkud se postupně přesunula do Toronta, Sao Paula a Berlína. Po Chicagu ji budou moci vidět návštěvníci v Paříži, Melbourne a nizozemském Groningenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám