Hlavní obsah

Zemřel Jack Bruce, legendární baskytarista Erika Claptona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z nejslavnějších britských muzikantů, Jack Bruce, zemřel ve věku 71 let. Spolu s Erikem Claptonem založili Cream, jednu z prvních superskupin, kde byl každý z členů hvězdou sám o sobě. Společně měli obrovský vliv na následující generace.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Jack Bruce

Článek

Ačkoliv Cream hráli poměrně krátce, prodali milióny desek a jsou kritikou považováni za jednu z nejdůležitějších kapel v dějinách. Začali v roce 1966 a vytvořili velmi originální styl s prvky psychedelie, blues a jazz-rocku. Své posluchače přiváděli do varu geniálními improvizacemi. Hráli ve složení Eric Clapton (kytara), Jack Bruce (baskytara) a Ginger Baker (bicí).

K jejich nezapomenutelným nahrávkám patří I Feel Free, White Room, Sunshine of Your Love nebo klasičtější bluesovky Crossroads, Spoonful a Born Under a Bad Sign.

Ovlivnili třeba Led Zeppelin nebo Jeffa Becka a mnoho dalších. Jejich tvorba se následně dočkala stovek coververzí od skupin různých stylů. Od roku 1993 jsou členy Rokenrolové síně slávy.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Cream na koncertě v New Yorku

V roce 2005 se Cream nečekaně obnovili a odehráli několik strhujících koncertů. Jack Bruce plánoval ještě další turné s Claptonem, ale v roce 2010 přiznal, že je definitivně konec.

Návrat skupiny v roce 2005 trval velmi krátce, Cream zahráli celkem sedmkrát v londýnské London’s Royal Albert Hall a v New Yorku.

Podle časopisu RollingStone dokonce ani po čtyřiceti letech neopadlo napětí mezi Brucem a bubeníkem Bakerem, a Cream tak znovu skončili ze stejných důvodů. Baker se zmínil o tom, že se hádali, i když bubeník celý problém nepovažoval za důležitý: "Byla jen jedna hádka, když jsem udělal chybu v jedné písni... zjistil jsem, že má pravdu a omluvil se, všechno bylo v pořádku."

Reklama

Výběr článků

Načítám