Hlavní obsah

Langerová, Irglová i Klus zpívali Kryla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na CD a DVD vychází záznam letošního koncertu z Lucerny, kde uctili písničkáře Karla Kryla mladí umělci jako Aneta Langerová, Tomáš Klus, Michal Hrůza, Xindl X, Divokej Bill a Markéta Irglová.

Tomáš Klus: PietaVideo: Supraphon

 
Článek

Dílo Karla Kryla, který zemřel v roce 1994, prokázalo nadčasovou kvalitu. Vynikající písničkář a básník byl pro své politické postoje za komunismu nežádoucí, ale písničky byly i v době jeho emigrace velmi populární a dodnes jsou – oslovují i nejmladší zpěváky.

Záznam z koncertu vychází 24. října na digitálních servisech, jako jsou např. iTunes nebo Supraphonline, a set CD+DVD bude v obchodech 31. října.

Foto: Supraphon/Šimečková-Novák

Aneta Langerová

„Za podpory vlastních kapel, ale také v aranžích Petra Maláska a za doprovodu Epoque Quartetu, se postupně představili Projekt Salome, Xindl X, Michal Hrůza, Aneta Langerová, Divokej Bill, sestry Irglovy a Tomáš Klus, tedy ti, kteří k úspěšnosti rozhodně nepotřebují berličky coververzí, ale souhlasili s účastí na projektu kvůli svému opravdovému vztahu ke Krylovi. Od pietního podání s harfou přes výborně padnoucí ironii, účinný poprockový sound, skvělé prolnutí s intimními texty, jen zdánlivě nepředstavitelnou osmihlavou jízdu a moravskou vokální křehkost až k obdivem rozechvělému písničkářskému vyznání to bylo důstojné, nepředstírané, překvapivé, kvalitní,” sdělil Vladan Drvota ze Supraphonu.

Foto: Supraphon/Šimečková-Novák

Tomáš Klus zpívá Kryla.

Iniciátor a také moderátor koncertu Petr Král dodal: „Byla to radost i obava zároveň. Všichni zúčastnění si uvědomovali, že zacházíme s velmi osobitým a křehkým materiálem, který je mnohými lidmi vnímán jako nedotknutelný. Na druhou stranu nám bylo líto, že Krylovy písně v původních verzích hledají k novým, mladším posluchačům cestu jen obtížně.”

Komplet CD+DVD obsahuje dvacítku skladeb jako Veličenstvo Kat, Znamení doby, Bratříčku, zavírej vrátka, Nevidomá dívka, Karavana mraků, Jeřabiny nebo Pieta.

Reklama

Výběr článků

Načítám