Hlavní obsah

Hudbu karibských Garifunů přiveze Aurelio

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Aurelio Martinez z Hondurasu přijede 17. října do pražského Jazz Docku představit hudbu Garifunů, tajemného etnika s afro-karibskými kořeny.

Foto: Rachot

Aurelio

Článek

Aurelio, který právě vydal desku Lándini, produkuje hudbu oplývající taneční energií, jíž dosahuje za použití autentických perkusí bez elektroniky, i bluesovou melancholií. Je příbuzná afro-beatu, ale v mnohém má blízko k reggae, ať jde o rytmus, sociální poselství, nebo zeměpisnou blízkost.

Jeho starší album Laru Beya bylo převratné v tom, že hudbu, která se praktikovala v uzavřených kmenových komunitách, odkrylo světu. Částečně se točilo v Dakaru ve spolupráci s africkou hvězdou  Youssou N’Dourem.

Foto: Rachot

Zpěvák Aurelio z Hondurasu

Garifunové jsou potomci otroků z Nigérie, kteří se smísili se s karibskými indiány. Žijí v Guatemale, Hondurasu či Belize, kde vytvořili styly jako paranda a punta. Roku 2001 jejich kulturu zapsalo UNESCO na seznam Nehmotného dědictví. Dnes už nežijící hudebník a producent Andy Palacio získal Cenu veletrhu Womex, po jeho smrti se stal největší osobností žánru zpěvák Aurelio Martinez.

Reklama

Výběr článků

Načítám