Hlavní obsah

Královna portugalského fada Mariza zahájí Struny podzimu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka portugalsko-afrického původu Mariza zahajuje festival Struny podzimu 6. října ve Státní opeře v Praze. Dále bude na programu jazz, hip-hop, flamenco i perská hudba.

Foto: Struny podzimu

Zpěvačka Mariza

Článek

Mariza vychází z tradičního lisabonského stylu fado, těžce sentimentálních, většinou pomalejších písní s plačtivým zpěvem, který není úplně nepodobný arabské hudbě. Fado vypráví většinou o nenaplněné lásce nebo těžkém životě a chudobě, dalo by se tak označit za evropskou obdobu blues.

Mariza, která si zazpívala i s Lennym Kravitzem nebo se Stingem, s ním experimentuje a obohacuje jej o další vlivy. V Praze vystoupí se svou čtyřčlennou kapelou, ve které nechybí portugalská kytara se specifickým zvukem.

V dalších týdnech do Prahy zavítají jazzoví matadoři Ahmad Jamal a Hugh Masekela, virtuózní violoncellistka Maya Beiser či první dáma flamenka Estrella Morente.

Foto: Struny podzimu

Maya Beiser

„Publikum je Strunám podzimu každoročně věrné – díky značnému zájmu o vstupenky tak byly přesunuty hned dva koncerty do větších prostor. Jedním z nich je netradiční spojení suverénního pianisty Brada Mehldaua s mandolínistou Chrisem Thilem, kteří se stěhují z komorního prostoru do Velkého sálu Lucerny. Legendární minimalistický komponista Steve Reich a Colin Currie Group nově vystoupí v nedávno otevřeném Foru Karlín,“ uvedla za pořadatele Silvie Marková.

Struny podzimu nezapomněly ani na mladé talenty. Klubová noc Spotlight proběhne 12. listopadu v Roxy/NoD například s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem.

Foto: hughmasekela.co.za

Hugh Masekela

„Festival se snaží dlouhodobě podporovat i tuzemské hudební talenty prostřednictvím tradičního Stipendia Strun podzimu – letos prodejem originální křupavé ořechové směsi trefně pojmenované Jazz Brains. Nejmenší posluchače pak festival motivuje – příkladně hrou – na Strunách dětem. Letos například s Vltavou, Spirituál kvintetem nebo beatboxery od 17. do 19. října ve všech podlažích divadla Minor,“ dodala Marková.

Struny podzimu:

Mariza, 6. října Státní opera

Maya Beiser, 9. října Studio hrdinů (Veletržní palác) 

Colin Currie Group a Steve Reich, 14. října Forum Karlín

Ahmad Jamal, 19. října Dvořákova síň Rudolfina

Hossein Alizadeh a Pejman Hadadi, 23. října Pražská křižovatka

Didgori - Gruzínská vokální polyfonie, 30. října České muzeum hudby

Chris Thile a Brad Mehldau, 3. listopadu Lucerna

Hugh Masekela a Larry Willis, 5. listopadu Dvořákova síň Rudolfina

Estrella Morente, 9. listopadu Stavovské divadlo

Vstupenky jsou dostupné na www.strunypodzimu.cz, ve Vstupenkovém centru Strun podzimu a dále v sítích Perfect System, Ticketpro a Eventim. Zbylé vstupenky je možné zakoupit i v den koncertů v místě konání vždy od 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám