Hlavní obsah

Komedie, sci-fi, developeři a zkorumpovaná Praha na Fresh Film Festu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 100 filmů nabídne festival zaměřený na mladé tvůrce a debuty Fresh Film Fest. Proběhne od 17. do 21. září v Praze v kinech Světozor, Bio Oko, Kino 35 - Francouzský institut a také v Café Neustadt, klubu La Loca a v (A)VOID Floating Gallery.

Foto: freshfilmfest

Z filmu Hardkor Disko

Článek

„Nabídne dokumenty o vlivu digitální revoluce a moderních technologií na práci předních světových tvůrců jako Danny Boyle, David Fincher, Martin Scorsese nebo Lars von Trier, uhrančivé snímky Ruhr a Easy Rider 2012 vlivného a vizionářského amerického režiséra Jamese Benninga, vzácný dokument Béla Tarr: Být filmařem o jednom z největších tvůrců naší doby, zamotané sci-fi Vzdálenost Sergia Caballera, spoluzakladatele festivalu elektronické hudby Sónar v Barceloně, díla režisérů Richarda Linklatera či Michaela Hanekeho,” vyjmenoval za pořadatele Jiří Sedlák.

Z českých novinek zaujme dokument režiséra Benjamina Tučka Plán, který si klade otázky, jakou cenu má veřejný prostor a je-li developer spíše sprosté slovo. Film natáčený pět let zachycuje změny dosud platného územního plánu z roku 1999 i peripetie vzniku plánu nového. Na půdorysu Prahy ukazuje obecnější rysy rozkladu, korupce a chaosu a ptá se po existenci vize rozvoje města.

„Diskuse o územním plánu všude fungovaly jako rozbuška. Lidem většinou není jedno, kdo jim co postaví pod okny, a ptají se, kdo to umožnil. Zdá se, že developer je sprosté slovo, ale je dobré se také ptát, kdo developerům určuje pravidla hry. Mnoho městských částí už oplývá zkušenou opozicí, která se možná právě v těchto volbách chystá převzít správu věcí veřejných. Proto jsme naplánovali premiéru těsně před datem pražských komunálních voleb,“ vzkázal Benjamin Tuček.

Foto: Smart Communication

Marilyn Manson ve filmu Fízlové hajzlové

Pro příznivce ujetých komedií je vhodné dílo francouzského režiséra a hudebníka Quentina Dupieuxe (Mr. Oizo) Fízlové, hajzlové, v němž hraje excentrický zpěvák Marilyn Manson.

„Návštěvníci festivalu se budou moci setkat při projekcích či master class například s Monikou Willi, která je dvorní střihačkou Michaela Hanekeho nebo dokumentaristy Michaela Glawoggera, režisérkou Piou Marais, držitelkou Tiger Award z Rotterdamu i zvláštního uznání z Berlinale, jedním z nejzkušenějších a nejtalentovanějších švédských zvukových designerů Janem Alvemarkem, režisérem Matthiasem Maassem, který mapoval zkušenosti tří nejdůležitějších kameramanů konce devadesátých let, Krisem Kellym, režisérem, scenáristou, VFX designérem a spoluzakladatelem originálního britského animačního studia Blacknorth a dalšími,” uvedl Sedlák.

Více o programu najdete na www.freshfilmfest.net. Vstupenky jsou k dostání na pokladnách jednotlivých kin v ceně 50 a 100 Kč, k dispozici je také akreditace na celou dobu festivalu za 500 Kč a zlevněná za 350 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám