Hlavní obsah

Blues Alive letos ozdobí Američané John Németh a Otis Taylor

Letošní ročník prestižního mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku ozdobí americký bluesový hudebník Otis Taylor a americký zpěvák a hráč na foukací harmoniku John Németh. Nejvýznamnější hudební přehlídka svého druhu ve střední Evropě se bude konat v polovině listopadu. Během tří dnů se představí více než dvě desítky účinkujících, řekl Ondřej Polák z šumperského domu kultury, kde se festival koná.

Foto: Profimedia.cz

Otis Taylor

Článek

„Vzhledem k tomu, že pofestivalové pondělí bude 17. listopadu, tedy státní svátek, měníme proti zvyklostem rozložení festivalových koncertů. Místo zavedených dvou hlavních večerů, pátečního a sobotního, přidáváme ještě jeden, nedělní,” uvedl ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Páteční koncert letos pořadatelé festivalu koncipují jako tematický blok k uctění jedné z největších osobností bluesové historie, Muddyho Waterse. Představí se jeho dva hudebně aktivní synové Mud Morganfield a Big Bill Morganfield. Americká hvězda John Németh se postará o vyvrcholení sobotního večera. „Přijede přímo ze známého festivalu ve švýcarském Luzernu, jehož je hlavní hvězdou. S luzernským festivalem v posledních letech na 'dovozu' účinkujících stále častěji spolupracujeme,” uvedl Rybička.

Finále nedělního večera a tím i celé přehlídky bude podle pořadatelů patřit Otisu Taylorovi, jedné z nejvýznamnějších osobností současného blues. „V Česku už dvakrát s úspěchem koncertoval, tentokráte ale přijede s nově obsazenou kapelou a velkou, emočně mimořádně silnou show,” podotkl ředitel festivalu.

Black River Bluesman and Bad Mood Hudson

Festival ozdobí i další přední bluesoví hudebníci. Sobotní koncert například představí mimo jiné blues ze skandinávských zemí, finské duo Black River Bluesman and Bad Mood Hudson a norskou kapelu Thornbjorn Risager and The Black Tornado. Návštěvníci se mohou těšit během přehlídky i na amerického kytaristu Mikeho Zita, který bude na turné nejen se svou kapelou, ale také se zvláštním hostem, talentovanou zpěvačkou a kytaristkou Samanthou Fishovou.

Chybět nebudou i tradiční přesahy mimo standardní bluesový žánr. Postará se o ně italská skupina The Cyborgs, která hraje blues s vlivy garážového rocku a stylizuje se do podoby sci-fi postav či domácí Moonshine Howlers se svou alternativní country. Kompletní program přehlídky zájemci najdou na adrese www.bluesalive.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám