Hlavní obsah

Petr Bende: Na festivaly jezdím i s cimbálovkou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Petr Bende s kapelou absolvuje letní festivalovou sezónu. V sobotu se například představí na přehlídce Šternberský kopec, která se koná ve Šternberku nedaleko Olomouce. Někdy jej dokonce doprovází i cimbálkovka.

Foto: archív Petra Bende

Petr Bende se v pátek představí v Jevíčku a v sobotu ve Šternberku.

Článek

Je doba letních festivalů. Máte napilno?

Letošní léto je pro mě a mou kapelu vůbec nejlepší, co se týče počtu hraní. Během festivalové sezóny odehrajeme více než čtyřicet koncertů. Vždycky se na festivaly moc těším. Na setkávání s jinými muzikanty, na publikum a, jak s oblibou říkám, na pivo v kelímku a párek na tácku.

Vyhovuje vám rychlost, s jakou se musíte na festivalová vystoupení připravit?

Štěstí přeje připraveným, proto nenecháváme nic náhodě a vozíme své zvukaře i mix pult, který nám umožní, abychom byli na hraní nachystáni do dvaceti minut a bez dlouhého zvučení. Technika dnes jde dopředu a tím se dá spousta věcí připravit. Ale byly samozřejmě doby, kdy jsme kvůli festivalovým zvukařům zvučili místo půl hodiny přes hodinu a pak jsme vystoupení museli zkrátit jen na pár písní, protože už měla hrát další kapela. Je to hektické, ale má to své kouzlo.

Při svých vánočních turné vystupujete i s cimbálovou muzikou Grajcar. Hrajete společně i na letních festivalech?

Letošní rok je pro tenhle můj největší a nejoblíbenější projekt rokem změny. Díky nabídkám k hraní na festivalech jsme připravili rockovější sérii písniček a rozhodli se, že vyrazíme na koncerty i v létě. Prostě jsme dali festivalům a pár sólovým koncertům zelenou. Máme za sebou Zloun Fest, Okoř se šťávou, Vysočina fest a další.

Nevěděl jsem, jak budou festivaloví diváci na spojení rockové kapely a klasické cimbálovky v krojích reagovat. Přijetí ale bylo až neskutečné a moc příjemné. Vím, že tento projekt má možnost hrát kdekoli, ať je to rockový festival, folkový fest nebo divadelní koncert. Navíc už dokončujeme přípravy na naše tradiční Vánoční turné 2015. Bude velké.

Jak to vypadá s vaší novou deskou?

Hovořil jsem o vystoupení na Vysočina festu. Natočili jsme tam naše první festivalové DVD, právě v netradiční sestavě s kapelou a cimbálovkou. Vyjde na podzim a bude doplněné o záběry z naší cesty a koncertu z katedrály Saint Louise v Paříži z minulého roku. Materiál na autorskou desku dávám dohromady a myslím, že v příštím roce by mohla být na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám