Hlavní obsah

Po boku McCartneyho i Wondera. Billy Joel obdrží Gershwinovu cenu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gershwinovu cenu, jednu z nejprestižnějších, jakou může muzikant vedle Grammy získat, obdrží americký skladatel a zpěvák Billy Joel v listopadu ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Billy Joel

Článek

Kongresová knihovna uděluje tuto cenu jednou ročně za mimořádné a celoživotní hudební výkony. Laureáti patří k absolutní světové špičce - má ji Paul McCartney, Stevie Wonder, Carole King, Paul Simon nebo Burt Bacharach a Hal David.

”V jeho způsobu psaní písní je intimita, která překlenuje mezeru mezi posluchačem a světy, které s ním sdílejí svou hudbou,“ domnívá se James H. Billington z knihovny.

Pětašedesátiletý Billy Joel působí na hudební scéně půl století a k jeho nejslavnějším hitům patří River of Dreams, Uptown Girl nebo Piano Man. Porota ho označila za „vypravěče nejvyšší třídy.“ Joel je několikanásobným držitelem Grammy, například za píseň a album roku Just the Way You Are z roku 1978, a honosí se i mimořádnou cenou Grammy Legend. Je také členem americké Rokenrolové síně slávy od roku 1999.

„Velký skladatel George Gershwin byl pro mě během mé kariéry osobní inspirací, rozhodnutí knihovny zahrnout mě mezi takové autory, kteří cenu v minulosti dostali, znamená pro mě obrovský pokrok,“ poznamenal Billy Joel.

Zpěvák dodnes vystupuje na koncertech, ale České republice se stále vyhýbá. Žádné další studiové album neplánuje. Poslední bylo River of Dreams z roku 1993.

Reklama

Výběr článků

Načítám