Hlavní obsah

Rowlingová slibuje smršť detektivek

Novinky, Stanislav Dvořák

Spisovatelka J. K. Rowlingová už nechce psát knížky s Harrym Potterem, který z ní udělal světovou hvězdu, ale plánuje sérii detektivek, kterých bude údajně nakonec víc než všech dílů potterovské série, informovala BBC.

Foto: ČTK

J. K. Rowlingová

Článek

Rowlingová začala psát detektivky pod jménem Robert Galbraith, její krytí se ale brzy prozradilo. V červnu vyšla v angličtině její druhá detektivka a třetí už má rozepsanou. Zmínila se také, že dílů bude zřejmě více než potterovských knížek, jichž bylo sedm.

Hrdinou detektivek je soukromý detektiv Cormoran Strike, bývalý vyšetřovatel vojenské policie. Třetí díl se má podle autorky poněkud lišit od toho aktuálně vydaného.

„Ta další knížka bude docela odlišná, dozvíte se v ní více o tom, co se stane s lidmi poté, co opustí armádu,” popsala Rowlingová, která zatím příběhu nestanovila žádný konec.

„Jedna z věcí, které na tom žánru absolutně miluju, je to, že na rozdíl od Harryho, kde šlo o jednolitý, klenutý příběh se začátkem a koncem, tady jde o samostatné příběhy. Dokud detektiv žije, můžete mu pořád dávat případy. Jsem už v půlce třetího románu a začínám přemýšlet o čtvrtém.”

Klasická staromódní detektivka 

Rowlingová začala psát jako Robert Galbraith, protože chtěla vědět, jestli jí vydají knihu jen kvůli její hodnotě bez ohledu na status celebrity, kterou se už před lety stala. Loni v červenci se sice pseudonym prozradil, ale autorka si ho pro detektivky ponechala. Tento žánr ji prý vždy fascinoval.

„Miluju kriminální příběhy, vždycky jsem je milovala. Hodně jich čtu a myslím si, že knížky o Harrym Potterovi jsou maskované detektivky... Moc mě baví detektivky ze zlatého věku. To je vlastně to, co jsem chtěla psát i v těchto knihách – vzít konečný počet podezřelých, klasický styl detektivek, ale dodat tam i současnost a ujistit se, že je to uvěřitelná postava s uvěřitelným pozadím z dnešní doby.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám