Hlavní obsah

Don Giovanni se vrací do Stavovského divadla

Právo, (rh)

K divadelnímu životu letní Prahy patří tradičně uvedení Dona Giovanniho ve Stavovském divadle, kde měla proslulá Mozartova opera v roce 1787 svou světovou premiéru.

Foto: František Ortmann

Don Giovanni je zasazený do krásných barokních kulis.

Článek

Hrát ji bude jako stagionu opět Opera Mozart od 16. července do 17. srpna, každý večer od 20 hodin. Inscenace Don Giovanni Opery Mozart vznikla v rámci celosvětových oslav 250. výročí narození W. A. Mozarta jako součást projektu Mozart Praha 2006.

Uměleckým ředitelem projektu je dirigent a cembalista Jiří Kotouč, který se věnuje především barokní opeře a interpretaci barokního a mozartovského recitativu. Scénografické návrhy vznikly ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Pardubicích a Académie Desprez.

Francouzský výtvarník Gilbert Blin, který se specializuje na výtvarné umění období baroka a klasicismu, vytvořil jednotlivé obrazy podle dodnes zachovaných dekorací Josefa Platzera na zámku v Litomyšli a rytin Norberta Bittnera, které tvoří soubor původních Platzerových dekoračních návrhů z roku 1787.

Skvostné originální dobové kostýmy navrhl výtvarník Roman Šolc. V hlavních rolích vystoupí sólisté domácích operních scén Jiří Hájek, Matěj Chadima, Oleg Korotkov, Michiyo Keiko či Marie Fajtová spolu s mezinárodním obsazením.

Reklama

Výběr článků

Načítám