Hlavní obsah

Zemřela herečka z Černé zmije Patsy Byrneová

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská herečka Patsy Byrneová, známá z druhé řady seriálu Černá zmije, zemřela ve věku 80 let v Hillingdonu na severozápadě Londýna.

Foto: BBC

Patsy Byrneová (vpravo) jako chůva Nursie

Článek

Herečka původem z Kentu byla členkou Královské shakespearovské společnosti a odehrála dlouhou řadu divadelních i televizních rolí. Většina českých diváků ji zná jako Nursie, přitroublou chůvu Alžběty I. ze satirické série Černá zmije, která slavila v osmdesátých letech obrovský úspěch. Hlavní roli hrál Rowan Atkinson neboli Mr. Bean.

Kromě toho si zahrála v sitkomu Watching, v policejním seriálu Z Cars, v Holby City nebo v historickém seriálu Já, Claudius.

Černá zmije autorů Bena Eltona a Richarda Curtise běžela v britské televizi mezi lety 1983 a 1989, později se dostala do mnoha dalších zemí včetně ČR. Sledovala osudy všemi mastmi mazané hlavní postavy (Atkinson) v různých historických obdobích.

Byla nad věcí

Producent seriálu John Lloyd prohlásil, že Byrneová a Miranda Richardsonová jako Alžběta I. vytvořily fantastickou hereckou dvojici: „Je to ironie, že si ji lidé budou pamatovat díky té roztomilé připitomělé osobě, která směšně mumlá, ale byla to velká herečka. V Královské shakespearovské společnosti hrála s Rexem Harrisonem Čechova, uměla neuvěřitelně dobře mluvit.“

„Zkoušky Černé zmije byly nekonečné, pořád jsme měnili názor, ale ona byla nad věcí a nikdy si nestěžovala. Někteří slavní herci nám odcházeli ze zkoušek, protože to byla noční můra a chaos. Ale Patsy ani nepípla.”

Tony Robinson, který hrál sluhu Baldricka, vzpomíná na herečku také s velkou úctou. „Měl jsem ji rád jako člověka a měl jsem takovou úctu před jejími schopnostmi, že byla mojí první volbou, když jsme chtěli uvést matku Marion.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám