Hlavní obsah

Do kin přichází třetí díl ságy o čarodějnickém učni

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K miliónům fanoušků, kteří se ve světě před pár dny dočkali třetího pokračování série filmů o dobrodružstvích Harryho Pottera a jeho spolužáků z bradavické školy čar a kouzel, se od čtvrtka dne přidávají i čeští diváci. Film Harry Potter a Vězeň z Azkabanu vstupuje do kin a má všechny předpoklady okouzlit ještě širší publikum než díly předchozí.

Článek

Harry a jeho kamarádi vyrostli z dětských tenisek. Po dalších prázdninách se sjíždějí do Bradavic už na prahu puberty a je na první pohled zřejmé, že tentokrát nebudou čáry a kouzla ve filmu tím hlavním. Tím se stává jejich vnitřní svět, hledání, pochyby, strachy i naděje a snaha najít své vlastní místo i ve světě vnějším. Magické prostředí, v němž žijí, je ovšem výborně zakomponovou kulisou pro vývoj jejich charakterů a osudů.

Dalo se to konec konců celkem čekat, když Chrise Columbuse, který točil jedničku a dvojku (a předtím dětský film Sám doma) vystřídal mexický režisér Alfonso Cuarón, který v Mexické jízdě prokázal ohromný cit právě pro dospívání se všemi jeho nejistotami, obavami i touhami. Přesto nelze říci, že by výměna režiséra po dvou tak úspěšných filmech byla sázkou úplně na jistotu. Ted už je jasné, že vyšla dokonale.

Milovníci literární předlohy se ovšem nemusejí obávat, že by si Cuarón dovolil výrazné odchylky od literární předlohy, což vylučují už přísně střežené podmínky spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Naopak - společně se scenáristou Stevem Klovesem knihu velmi přesně přečetli a vystihli z ní to nejpodstatnější. A s kameramanem Michaelem Seresinem a  týmem výborných britských herců ji krásně natočili. Tak, že zatímco filmy Harry Potter a Kámen mudrců a Harry Potter a Tajemná komnata byly více méně takové, jak si je čtenář knih představoval, tentokrát se film dostal nejspíš o hezký kousek nad tyto představy.

Útočí mozkomoři i puberta

Harry je už třináctiletý mladík, který se dost výrazně vzdálil poslušně trpitelskému klučinovi z Kamene mudrců a Tajemné komnaty. Dnes už se umí odhodlaně, docela drze a hlavně účinně postavit svým hnusným příbuzným a dokonce kvůli tomu porušit zákon nepoužívat kouzla mimo školu a riskovat tak vyloučení.

A ačkoliv není žádný hrdina a do všech dobrodružství spíš spadne, dokáže se těm reálným postavit snáz než vlastní nejistotě a obavám. "Nejvíc se bojíš strachu - to je moudré", zazní pochvala, když Harry nechápe, proč ho podivní mozkomoři - strážci školy děsí před hrozbou uprchlého vězně víc než kohokoliv jiného. "Mozkomoři nás nutí prožít ty nejhorší vzpomínky," je vysvětlení a Harry, který se tentokrát setká i s předzvěstí smrti, začíná postupně tušit, s čím především bude v životě bojovat.

Vyrostla i Hermiona a také ona je jiná: z třídní šprtky je sebevědomá, přirozená a sympatická dívka s náznaky už ženských manýrů, jimiž je o onen pověstný kousíček dospělejší než její klukovské protějšky. A Ron se vyvíjí přesně tak, jak naznačilo už jeho dětství - nebude z něj třídní krasavec ani hrdina, ale úplně normální puberťák.

Ke známým postavám přibyly nové. Vedle Siria Blacka, obávaného vězně, který jako jediný dokázal utéct z Azkabanu, například nový učitel obrany proti černé magii Lupin a také Klofan - napůl pták a napůl kůň. O vlkodlakovi nemluvě.

Herecký koncert

Zatímco v minulých dílech byli dětští představitelé především dobře vybrané typy a pokud jde o herecké výkony, upoutali spíš dospělí herci, tentokrát už lze u Daniela Radcliffa, Emmy Watsonové i Ruperta Grinta mluvit o skutečném talentu.

I oni samozřejmě vyrostli, ale nenaplnili obavy filmařů, že třeba "vyrostou" jinak, než kniha a vývoj děje předepisuje. Vyrostli hezky a jejich teď už skutečné herectví dobře zapadá mezi pečlivě vybírané skvělé britské herce jakými jsou Maggie Smithová, Alan Rickman či Robbie Coltrane z minulých dílů nebo nově Gary Oldman, který hraje Siria Blacka, Emma Thompsonová jako báječně potrhlá profesorka jasnovidectví nebo Michael Gambon, který vystřídal zesnulého Richarda Harrise na postu ředitele školy Brumbála a posunul ho dokonce o zajímavý kousek jinam - k trochu lišáckému a hlavně chápavému pedagogovi, který ví, kdy se vyplatí zamhouřit přísné kantorské oko.

Cuarón šel podle očekávání vlastní režijní cestou, ale přitom se mu podařilo udržet duch předchozích dílů zcela v logice vývoje děje. Harry Potter a vězeň z Azkabanu je magičtější, přestože kouzla a čáry jsou tu už prezentovány nikoliv jako objevování něčeho tajemného, ale jako samozřejmý fakt, s nímž se pracuje ve prospěch vyprávění.

Je tu víc zvláštní, nádherné krajiny a je tu i víc akce. Úměrně ději se zrychlilo se tempo, ale současně zůstalo zachováno romantické kouzlo, přičemž se Cuarón nebál použít i několika spolehlivě fungujících "triků" k dosažení emocí, když například v letu Harryho na Klofanovi připomene tak trochu Nekonečný příběh a trochu Titanic.

Nejspíš dobře věděl, že mu ještě pořád zbyde dost a dost osobitosti, aby bylo divákům líto, že příště na režisérský post usedne zase někdo jiný.

Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

USA 2004

Čtyřka bude jiná

Po prvních dvou dílech Harryho Pottera, které natočil režisér snímku Sám doma Chris Columbus, se na režisérskou židličku filmu Harry Potter a Vězeň z Azkabanu posadil Mexičan Alfonso Cuarón. Columbus však v týmu zůstal: společně s Davidem Heymanem a Markem Radcliffem je pod trojkou podepsán jako producent a sám si Cuaróna jako nástupce vybral.

Natáčení začalo v únoru 2003 v Leavesdenských filmových studiích v anglickém Hertfordshiru v bývalé letecké továrně firmy Rolls Royce. Na místě zůstala řada kulis z minulých dílů: Velká síň, společný pokoj nebelvírů, mramorové schodiště. Nově byla postavena Chroptící chýše, Lupinova třída či astronomický pokoj. Natáčelo se i v ulicích Londýna a mnozí Londýňané byli určitě zaskočeni například pohledem na jízdu fialového třípatrového autobusu.

Natáčení nebylo zdaleka jednoduché, přidala se řada nečekaných potíží: jiskry z komína Bradavického expresu způsobily požár na křovinatých skotských pozemcích, sprejeři zničili Bradavický vlak. A byla tu i typicky skotská příhoda, když vedení školy v Lochaberu nařídilo svým žákům - komparsistům, že musejí odevzdat honoráře do školního fondu, protože hraní, ač o víkendu, byla vlastně "pracovní stáž".

Nicméně nový Harry Potter je tady a diváci se mohou začít těšit na čtyřku. Bude se jmenovat Harry Potter a Ohnivý pohár a na místo režiséra usedne Brit Mike Newell. Ne snad proto, že by producenti byli s Cuarónem nespokojeni, naopak mu další práci nabídli, ale časově se to nedalo zvládnout. Přípravné práce na čtyřce začaly už před půl rokem a v té době měl Cuarón ještě hodně co dělat na dokončovacích pracech Vězně z Azkabanu. A závod s dospíváním hlavních představitelů s každým dalším dílem Pottera nabírá na obrátkách: už teď jsou o dva až tři roky starší než jejich postavy a nikdo neví, jak dlouho ještě budou moci v potterovkách hrát.

Natáčení Ohnivého poháru začalo v březnu a premiéra bude napřesrok.

Režie: Alfonso Cuarón, Scénář: Steve Kloves, Kamera: Michael Seresin, Hudba: John Williams, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watsonová, Rupert Grint, Robbie Coltrane, Maggie Smithová, Gary Oldman, Emma Thompsonová a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám