Hlavní obsah

Pražský hrad a Troja uslyší velkolepé árie i flamenco

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Letní slavnosti staré hudby zve od 14. července do 6. srpna do lákavých prostor Pražského hradu či Trojského zámku na hudební výpravu do 13. až 19. století.

Foto: Smart Communication

Soubor Echo du Danube.

Článek

Festival zahájí v Troji německý soubor Echo du Danube 14. července, kdy představí barokní raritu – Pantaleon, oblíbený nástroj francouzského krále Ludvíka XIV. Zazní skladby pro pantaleon, harfu, violu da gamba a další nástroje od německých, francouzských a italských autorů.

„Tradici jednohlasých a vícehlasých zpěvů v nočních modlitbách církve ve 13. století je věnován další z festivalových večerů – Nocturne. 16. července zazní v kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí středověké žalmy, hymny a modlitby v podání norského vokálního ansámblu Trio Mediæval,“ uvedla za pořadatele Lucie Čunderlíková.

„Hned dva z večerů zavedou návštěvníky do hudební historie Iberského poloostrova. Honosné prostředí Rudolfovy galerie Pražského hradu roztančí 22. července španělská Accademia del piacere s podmanivým programem Barroco y flamenco. Ve znamení jižanského léta bude také pulzující vystoupení portugalského souboru Sete Lágrimas 28. července v zámku Troja,” dodala.

Hudbu 19. století představí 24. července v Tereziánském sále Břevnovského kláštera soubor v neotřelém složení soprán, kladívkový klavír a klasicistní harfa, a to ve hvězdném obsazení Bauwien van der Meer, Richard Egarr a Masumi Nagasawa. Festival zakončí francouzsko-český projekt Grácie a majestát 6. srpna ve Španělském sále Pražského hradu. Zazní orchestrální skladby a árie z oper slavných barokních skladatelů (J. J. Fux, J. D. Zelenka, J. C. F. Fischer, J.-Ph. Rameau) v podání Isabelle Druetové a Alaina Bueta a barokního orchestru Collegium Marianum.

Předprodej vstupenek na www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám