Hlavní obsah

Kenny Wayne Shepherd: Vzdávám hold svým hudebním vlivům

Právo, Marta Pušová

Pražský Lucerna Music Bar uvítá v neděli 18. května v rámci klubových koncertů festivalu United Islands of Prague amerického bluesového zpěváka a kytaristu Kennyho Wayna Shepherda. Výjimečný interpret ztělesňuje moderní podobu divokého blues.

Foto: archív festivalu United Islands of Prague

Kenny Wayne Shepherd vystoupí v Praze v neděli.

Článek

Narodil jste se v roce 1977 a mládí jste prožil v době, kdy už blues rock na výsluní nebyl. Jak jste k němu našel cestu?

Můj táta miloval blues a hodně často ho doma hrál. Na první koncert jsem šel, když mi byly asi tři roky. Tenkrát vystupovali Muddy Waters a John Lee Hooker, takže jsem byl blues představen ve velmi nízkém věku.

Vzpomínáte si na dobu, kdy jste dostal první kytaru a napsal první písničku?

Svou první kytaru jsem dostal ve třech čtyřech letech. Ale tu skutečnou elektrickou jsem měl, až když mi bylo sedm. Kdy jsem napsal svůj první song, to už si úplně nepamatuju. Řekl bych ale, že první píseň jsem složil v prvním roce poté, co jsem dostal první kytaru. Někdy kolem osmi let.

Co pro vás blues rock znamená?

Hudba je součástí mého života a blues a rock jsou pro mě velmi speciální. Dávají mi kariéru a možnost poznat další muzikanty, kteří hráli dávno přede mnou a inspirovali mě.

Koketujete i s jinými žánry?

Nejlépe se cítím, když dělám rockovou muziku, pokud pominu blues. Ale hraju i country, jazz a tak. Vlastně mám rád téměř všechny hudební styly a mnoho druhů velmi oceňuji.

Přestože jste poměrně mladý, je vám šestatřicet let, hrál jste už s řadou skutečných bluesových hvězd. S kým byste ještě rád spolupracoval?

Jak jste řekla, hrál jsem s většinou svých hudebních hrdinů, takže mě právě teď nenapadá nikdo konkrétní. Ale řekl bych, že blues rock je teď velmi oblíbený, takže se určitě najde spousta talentovaných umělců, se kterými si rád v budoucnu zahraju.

V červnu vyjde vaše nové album Goin’ Home. Snažil jste se na něm být v něčem nový či progresivní?

Původní myšlenkou nového alba bylo vrátit se zpět a udělat ho tak, jak desky nahrávali moji hudební hrdinové. Neřekl bych, že je nezbytně progresivní, protože jsme se ho snažili dělat postaru. Na tomto albu jednoduše vzdávám hold svým hudebním vlivům.

Jak bude vypadat váš pražský koncert?

Zahrajeme nějaké songy z nového alba, které vyjde v červnu, ale dojde i na starší skladby z předchozích desek, jelikož předpokládám, že v sále bude spousta lidí, kteří přijdou na náš koncert poprvé a budou chtít slyšet i starší věci. Zahrajeme takový mix starého a nového materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám