Hlavní obsah

Pražské jaro od pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovací koncert 69. ročníku festivalu klasické hudby Pražské jaro, na němž v pondělí 12. května uvede Smetanovu Mou vlast Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, bude u příležitosti stého výročí narození poctou Rafaelu Kubelíkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Dirigent Jiří Bělohlávek

Článek

Dirigent Jonathan Nott se na festivalu představí s Bamberskými symfoniky a litevskou sopranistkou Violetou Urmanou na koncertu 24. května.

V programu 69. ročníku Pražského jara bude mít více než obvykle vzhledem k Roku české hudby hodně prostoru tuzemská tvorba. Například 15. května zazní v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Altrichtera premiéra Houslového koncertu, který na objednávku Pražského jara zkomponoval Adam Skoumal.

Na koncertu 19. května v prostorách pražského Anežského kláštera zájemci uslyší v podání ansámblu Konvergence pět českých skladeb ve světové premiéře. Českou dramaturgii nabídne také 21. května koncert Moravské filharmonie Olomouc s violoncellistou Mischou Maiským.

Posledním a zároveň desátým přenosem z newyorské Metropolitní opery v sezóně 2013/14 je Popelka italského skladatele Rossiniho. Inscenace, kterou jsme již viděli v roce 2009, tentokrát spojí tři hvězdy – dirigenta Fabia Luisiho, americkou mezzosopranistku Joyce Di Donatovou poprvé jako Angelinu a peruánského tenoristu Juana Diega Floréze jako Dona Ramira. Režii má Cesare Lievi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám