Hlavní obsah

ANKETA: Udělte Anděla své skladbě roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Akademie populární hudby Anděl budou vyhlášeny večer 14. května v Hudebním divadle Karlín v Praze. Přímý přenos vysílá Česká televize. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket. V šesté volíme skladbu roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Klus

Článek

ANKETA UKONČENA 

Skupina Kryštof a písničkář Tomáš Klus jsou nominováni společně za populární píseň Cesta.

Foto: Universal Music

Mandrage, zleva František Bořík (klávesy), Matyáš Vorda (bicí), Víťa Starý (zpěv), Coopi (baskytara) a Pepa Bolan (kytara).

Zbytek nominací se shoduje s nominacemi na skupinu roku. Pop-rockoví Mandrage vydali loni úspěšné album Siluety a z něj pochází i skladba Siluety. Stejně tak nominovaná pražská skupina Ille vydala v roce 2013 desku Holka ve tvý skříni se stejnojmennou písní.

Foto: Supraphon/Jiří Hroník

Ille jsou podle kritiků objev letošního hudebního léta.

Hudební ceny Anděl se začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992 až 1996 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 stala symbolem prestižních ocenění zlatá soška Anděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám