Hlavní obsah

Krásu dneška zakončí koncert z děl Kagela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cyklus koncertů soudobé hudby Krása dneška zakončí v úterý 22. dubna v Experimentálním prostoru NoD večer věnovaný dílu německo-argentinského skladatele. Chybět opět nebude jevištní akce.

Foto: Profimedia.cz

Mauricio Kagel na fotografii z roku 1999

Článek

„Interpretace skladeb Mauricio Kagela je ve velké míře o divadelním předvádění hudby. Už v 60. letech nešlo v jeho hudbě pouze o přehrání not, ale stejně velký důraz byl kladen také na vizuální vztahy a interakci mezi hudebníky. To souviselo s tehdejšími tendencemi v divadelní branži, a Kagel je tak přirovnáván k tzv. absurdnímu dramatu.

Jeho tvorba je charakteristická svou ´kontextualitou´ nebo ironií. Snažil se vždy hudbu interpretovat v určitém kontextu, např. hudba jako hra, balet pro netanečníky...,“ vysvětlil moderátor a dramaturg Krásy dneška Petr Kofroň.

V první polovině večera vystoupí Orbis trio, které odehraje půlhodinovou kompozici Trio in drei Sätzen pro housle, violoncello a klavír.

V druhé půlce zazní Blue's Blue - Eine Musikethnologische Rekonstruktion pro čtyři hráče a zvukový pás, které má divadelní ráz. Nejprve budou poslouchat desku Johna Bluea, ke které se postupně přidávají a rozvíjejí motivy i poté, co deska skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám