Hlavní obsah

Gesualdo: Chladnokrevný vrah, nebo génius?

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý koncert z tvorby italského renesančního skladatele, mistra smělých harmonií, Carla Gesualda da Venosa uvede 10. dubna od 19.30 v kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Brně-Husovicích soubor Illegal Consort.

Foto: archiv souboru IC

Soubor Illegal Consort je mladé nekonvenční brněnské vokální těleso.

Článek

Koncert bude provázet otázka, zda mistr madrigalů Carlo Gesualdo da Venosa (1566 – 1611) byl chladnokrevný vrah, anebo kající se génius.

Gesualdo byl po několik staletí zapomenutým nebo mnohými zavrhovaným hudebním skladatelem. Až koncem 19. století jakoby „vstal z mrtvých“ a jeho tvorba i osobnost se začaly těšit velkému zájmu. Igor Stravinský napsal roku 1960 Monumentum pro Gesualdo (Pomník Gesualdovi) a následovala řada dalších skladatelů. O jeho životě bylo napsáno několik oper a objevil se v různých filmech.

Hudba, kterou složil, je velice emotivní a nese v sobě utrpení, které prožíval, když se hluboce kál za vraždu své manželky a jejího milence, které přistihl in flagranti.

Responsoria pro Zelený čtvrtek, která zazní na koncertě, jsou jedním z jeho nejslavnějších a nejobdivovanějších děl z tohoto období.

Foto: archiv souboru IC

Carlo Gesualdo da Venosa patří k vrcholným mistrům renesanční polyfonie.

Illegal Consort je mladé brněnské vokální těleso známé svým nekonvenčním stylem a osobním přístupem k publiku. Snaží se přiblížit posluchačům všech věkových kategorií kouzlo staré hudby (renesance, baroko) a dokázat, že nemusíte být odborníky, abyste si ji mohli vychutnat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám