Hlavní obsah

RECENZE: Zpěvák Aloe Blacc šikovně modernizuje Eltona i Marvina

Novinky, Stanislav Dvořák

S třetí deskou Lift Your Spirit přichází panamsko-americký zpěvák Aloe Blacc (vlastním jménem Egbert Nathaniel Dawkins III). Je plná energie, tanečnějších nálad a soulem inspirovaných vokálů.

Foto: Universal Music

Aloe Blacc: Lift Your Spirit

Článek

Aloe Blacc už není ani u nás úplně neznámý, na internetu koloval před časem singl I Need A Dollar a loni spolupracoval s DJem a producentem Avicii (Wake Me Up).

Bere si inspiraci z toho nejlepšího z historie, zejména z šesté a sedmé dekády, kdy příval tvůrčí energie v pop music včetně soulu a funku vyvrcholil. A pak se už kopírovalo a napodobovalo až dodnes. Říct o něm, že by byl retro imitátor, tak úplně nejde. Spíše se blíží hudebnímu jazyku Johna Legenda nebo neosoulové krasavice, která si říká Alicia Keys.

Do jisté míry se drží atmosféry desek Marvina Gaye, s jejich polohou meditativní, ale i tou živější, klasicky soulovou. Píseň Red Velvet Seat zase odkazuje až kamsi k Samu Cookovi na konec padesátých let a třeba píseň The Man vzdáleně připomíná Your Song od Eltona Johna. Přímočarý funk Soldier in the City by se sice na sedmdesátkové diskotéce docela vyjímal, jiné songy ale přinášejí současný zvuk a experimenty.

Nakažlivý optimismus se týká celého alba a vrcholí prostým popovým hitem Wanna Be With You, který disponuje až vlezlou chytlavostí a opět soulovými, byť trochu zastřenými kořeny.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám