Hlavní obsah

RECENZE: Vypsaná fixa má stále dost sil i nápadů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud fanoušky skupiny Vypsaná fixa překvapil singl Krásný smutný den, který před pár dny avizoval vydání stejnojmenného alba, pochybnosti nejsou na místě.

Foto: archív kapely/Daniel Oravec

Vypsaná fixa je aktuálně pouze tříčlenná. Baskytarista Mejn od ní po nahrání alba odešel a kapela za něj hledá náhradu.

Článek

Pardubická formace jen natočila odlehčenou skladbu s vtipným protimluvem v názvu, dotkla se v ní trochu swingu a vlastně poslala do světa singl tak, jak se to dělo v 90. letech minulého století. Tehdy písničky v této roli celé album nedefinovaly, spíše se z jeho nálady vymykaly.

Krásný smutný den je deska, která přirozeně navazuje na to, co Vypsaná fixa nahrála v minulých letech. Zpěv Márdiho, osobité texty, kytarová sóla i zvuk, v němž je stále slyšet punkrocková špinavost – a to i když se kapela tváří seriózně (to je případ titulní písničky). To všechno je natolik charakteristické, že zbavit se toho prostě nelze.

Foto: archív kapely/Daniel Oravec

Pardubická formace Vypsaná fixa.

Jsou tu ale i přirozený vývoj a talent. Vypsaná fixa proto na desce nejenom sáhla ke swingu, ale natočila i punkovou Kdo se s náma odpoutá, ponurou Bubák, krásné volné Výhodou je a Malá noční hudba, hravý hospodský popěvek Šúrka mikrofón či razantní Karma je Mike Tyson.

Na albu nadto tu a tam hrají nástroje, které dosud nevyužívala. Je slyšet xylofon, pozoun, saxofon, klávesy a další instrumenty, které měl producent Ondřej Ježek ve svém studiu třeba jen tak pohozené. Jako hráč na ně takto přiložil ruku k dílu a zvuk desky a její svěžest zásadně ovlivnil.

Album je dynamické, pestré, nadto jsou v písničkách melodie, které jsou silné a ze stále patrně „špinavého“ zvuku tahají na světlo její mainstreamovou sílu. Vypsaná fixa ji má už dlouhou dobu, jen se do těch vod ze zřejmě tradičních důvodů nehodí ani nehrne, a tak nadále opanovává výrazné pozice na klubové scéně a těší se velkému zájmu fanoušků.

K pozitivům alba je třeba připočíst originální básnické střevo Márdiho, autora textů. Tentokrát neopakuje rýmy z minulosti, spíše si více hraje s náladami a nedělá si násilí s tím, když verše ve slokách či refrénech nejsou dokonalé. Neláme si dokonce ani hlavu s tím, když jsou nešikovné (Šúrka mikrofón), protože jako v zásadě punkový textař nepotřebuje dodržovat zvyklosti. Márdiho poetika je už léta v kontextu české hudební scény nenapodobitelná, a tedy neopakovatelná.

Vypsaná fixa i proto nahrála skvělé album, které nevzniklo po rutinní práci, jak by to u tak zkušené kapely mohlo být. Tvorba je pro ni nadále kouzelná možnost vytvořit písničky, které budí radost, smutek, emoce i adrenalin.

Vypsaná fixa: Krásný smutný den
San Piego Records, 41:34

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám