Hlavní obsah

Nominace na cenu Magnesia Litera má 24 knih a knižních počinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejsledovanější kategorii cen Magnesia Litera, tedy v kategorii prózy, jsou nominováni Ivan Binar, Emil Hakl, otec a syn Ludvík a Jan Němcovi, Jaroslav Rudiš a Anna Zonová. Nominace má celkem 24 knih či knižních počinů. Vítězové třináctého ročníku soutěže, která chce propagovat kvalitní literaturu, budou známi 8. dubna. Nominace pořadatelé představili novinářům.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Nominován je i spisovatel Emil Hakl.

Článek

Jednasedmdesátiletý Binar je nominován za román Jen šmouha po nebi, v němž v proudu snů, záznamů současnosti a vzpomínek představuje na půdorysu intimního příběhu poválečné české dějiny až k dnešku. K traumatickým tématům 20. století se současná česká próza vrací až obsedantně, málokterému autorovi se ale podle poroty daří vystoupit z pasti tisíckrát opakované kroniky tak, jako se to v této knize podařilo Binarovi.

Pětapadesátiletý Hakl má v soutěži svou novou knihu Skutečná událost, v níž sice dostál pověsti velkého ironika a zůstal věrný svému neiluzivnímu vidění světa, jeho postavy ale tentokrát poprvé osud „berou do svých rukou”. Rudišovi se v jeho próze Národní třída podle poroty podařilo „přesvědčivě vykreslit hrdinu formovaného dobou totality, zaskočeného převratem, zmateného současností a posléze zahnaného do úzkých”.

Láska v bizarních podobách 

Jednapadesátiletá Anna Zonová je nominována za knihu Lorenz, zrady, ve které stvořila postavu vůdce, jehož vzestup a pád popisuje. Šestapadesátiletý Ludvík Němec, dlouholetý ředitel Českého rozhlasu Brno, se na literární scénu vrátil po 17 letech souborem próz Láska na cizím hrobě. Společným tématem pěti příběhů je láska, či spíše osudová a někdy i osudná milostná a erotická touha, která však dokáže nabývat bizarních podob.

V soutěži se letos objevily dvě rodinné dvojice, jedna z nich, otec a syn Němcovi, se dostala i mezi nominované. Třiatřicetiletý Jan Němec bodoval s rozsáhlou knihou Dějiny světla, příběhem fotografa Františka Drtikola, jenž podle poroty napsal mimořádně poutavým způsobem.

Magnesia Litera 2014 - nominace

PRÓZA:

Ivan Binar: Jen šmouha po nebi (Torst)

Emil Hakl: Skutečná událost (Argo)

Jan Němec: Dějiny světla (Host)

Ludvík Němec: Láska na cizím hrobě (Druhé město)

Jaroslav Rudiš: Národní třída (Labyrint)

Anna Zonová: Lorenz, zrady (Větrné mlýny)

POEZIE:

Adam Borzič: Počasí v Evropě (Malvern)

Daniel Hradecký: 64 (Perplex)

Kateřina Rudčenková: Chůze po dunách (fra)

LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ:

Ondřej Buddeus, David Böhm: Hlava v hlavě (Labyrint)

Eva Papoušková: Kosprd a Telecí (Albatros)

Eva Prchalová: Cesta svatým Vít-ahem (Meander)

Do letošního ročníku pořadatelé dostali rekordních 349 přihlášek, o 24 více než loni. Vítěze stejně jako nominace vybírají odborné poroty jednotlivých kategorií, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže: od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce. Hlasovat v soutěži mohou i čtenáři, buď prostřednictvím pohlednic, které najdou v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách, nebo elektronicky na www.magnesia-litera.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám