Hlavní obsah

DOX vystavuje fotografie manželky čínského disidenta a nobelisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotografie, které vytvořila manželka nositele Nobelovy ceny míru, čínského disidenta Liou Siao-poa (Liu Xiaoboa), představí centrum současného umění DOX. Liou Sia (Liu Xia) je také básnířka, ve své zemi je zakázaná a sama je od roku 2010 držena v domácím vězení. Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest za „podrývání bezpečnosti státu”.

Foto: Liu Xia

Liu Xia Bez názvu / Untitled 1996 – 1999

Článek

Výstava Tichá síla Liou Sia ukazuje autorčiny černobílé fotografie, které poodhalují neoficiální čínskou realitu podléhající represím a cenzuře.

Manželé bojují dlouhodobě za svobodu slova v Číně. Oba jsou propojeni s Václavem Havlem – Liou Siao-po si s Havlem korespondoval a inspiroval se jeho metodami pro svou Chartu 08. Havel aktivně bojoval za jeho propuštění a projevil přání, aby byly fotografie Liou Sia vystaveny v Praze. Po letech se tak tedy konečně stane, řekla Zuzana Masná z centra DOX.

Přestože se pekingskou intelektuální komunitou uznávaná autorka nepovažuje za politickou aktivistku, dlouhodobě bojuje za svobodu slova. Její tvorba je v Číně zakázána od roku 1989, kdy se její manžel Liou Siao-po účastnil demonstrace na náměstí Nebeského klidu. V prosinci 2009 byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 11 let za spoluautorství liberálního manifestu Charta 08, v němž požadoval zahájení diskuse o zavedení demokracie v zemi. Výzvu podepsaly desítky tisíc čínských občanů včetně zástupců akademické a umělecké scény. Od roku 2010, kdy byl Liou Siao-po oceněn Nobelovou cenou míru, je jeho žena Liou Sia držena v izolaci bez možnosti komunikovat s okolním světem.

Ošklivá mimina

Fotografie, které nyní vystavuje DOX, vznikaly v letech 1996 až 1999 během nuceného pobytu jejího manžela v pracovním táboře a poukazují na cenzuru a represe. Podivné panenky na fotografiích, které Liou Sia nazývá ošklivá mimina, se potulují krajinou Pekingu a snaží se nepochopitelné čínské cenzuře uniknout. Přestože se nemohou hýbat a působí pasivně, jsou ztělesněním hněvu a vzdoru.

Foto: Liu Xia

Liu Xia Bez názvu / Untitled 1996 – 1999

Záměrem výstavy, která měla svou premiéru v Paříži v říjnu 2011 a kterou dosud představila řada světových galerií, je upozornit ve světě na nezákonné věznění Liou Siao-po a tvrdá opatření vůči Liou Sia. Partnerem výstavy, která potrvá do 9. června, je Amnesty International Czech Republic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám