Hlavní obsah

V Praze začíná festival skandinávské kinematografie

V pražském Kině Lucerna bude ve čtvrtek zahájen čtvrtý ročník festivalu skandinávské kinematografie s názvem Severská filmová zima. Akce bude postupně i v Brně, Zlíně a dalších osmi městech. V Lucerně potrvá do 2. března.

Foto: sfklub.cz

Z filmu Smích racků

Článek

Přehlídka přinese pravidelnou dávku drsného severského humoru a syrových lidských příběhů na pozadí krásné skandinávské přírody. Celkem bude ve čtyřech dnech promítnuto jedenáct snímků, z toho dva dánské, čtyři norské, tři islandské a po jednom ze Švédska a Finska.

Předpokládaným hitem je norský film Vzpoura v Kautokeinu, přibližující skutečné události z roku 1852, kdy se příslušníci jinak mírumilovného sámského etnika vzbouřili proti norské správě. Islandské drama Smích racků se odehrává na počátku 50. let; mladá vdova se v něm vrací domů ze Spojených států a její příjezd obrátí poklidnou rybářskou vesnici poblíž Reykjavíku vzhůru nohama.

Dánsko zastoupí snímek Spi, děťátko, spi režisérky dánsko-gambijského původu Helly Joofové. Jde o road-movie o čtyřech dívkách s drogovou minulostí na útěku z odvykacího zařízení, které se v ukradeném autě vydávají vyřídit si své účty se životem. Festival dlouhodobě vychází vstříc divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, kdy každá postava má jinak upravenou barvu písma. Nechybějí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr. Festival pořádá občanské sdružení Severský filmový klub za podpory hlavního města Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám