Hlavní obsah

Zlín 2004: s úsměvem a Vinnetouem

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Valašská metropole Zlín se chystá na 44. ročník Mezinárodního festivalu filmu pro děti a mládež, který začíná již v neděli 30. května a potrvá do 5. června. Město se na týden naplní dětmi a teenagery, filmovými nadšenci, po jeho ulicích se budou procházet Vinnetou, zloduch Brinkley nebo komisař Big Ben. Divákům bude promítnuto 260 filmů.

Článek

"Tentokrát jsme si dali heslo: Děti = pozitivita a úsměv. Chceme promítat filmy, které budou úsměvné, hezké a příjemné," vyhlásil herec a dlouholetý prezident festivalu Vítězslav Jandák. Cení si toho, že zlínský festival patří k nejstarším a největším dětským filmovým festivalům na světě. Maskotem přehlídky se tentokrát stal Pan Prokouk, animovaná postavička z filmů, kterou uvidí diváci jak ve znělce tak i na zlínských ulicích.

Vinnetouem 365 dnů v roce

Letošní ročník ale neláká děti a návštěvníky jenom úsměvem, ale i přítomností Pierra Brice, někdejšího představitele Vinnetoua ve zfilmovaných mayovkách. "Vinnetou změnil můj život," řekl o své roli sám Brice. "Pro svět jsem Vinnetouem nejen na filmovém plátně, jsem jím 365 dnů v roce. Doma se mi kupí stovky dopisů, v nichž mne lidé žádají o radu a o útěchu. Důvěřují mi, jak jen mohou důvěřovat Vinnetouovi."

Na slavnostním zakončení letošního festivalu ve Zlíně se Vinnetou, náčelník Apačů a hrdina všech "dobrodružných" duší, setká s Herbertem Lomem, hereckým představitelem chamtivého padoucha Brinkleyho z Pokladu na Stříbrném jezeře. Tohoto britského herce s českou krví, ale znají čeští diváci i z jiných rolí než jenom jako dobrodruha v klobouku naraženém do čela.

Lom hrál rovněž v komediální sérii o Růžovém Panterovi šéfkomisaře Dreyfuse, který by snad položil i život za to, aby se zbavil komisaře Clouseaua, jehož ztělesnil Peter Sellers.

Světovou premiéru bude mít v Zlíně snímek Holky to chtěj taky 2 za účasti Diany Amftové. Přijede také hvězda filmu Kluci to chtěj taky Tobias Schenke.

Autogramiáda s Bricem

Jak Brice, tak i Lom se objeví na autogramiádě, uspořádané 5. června v dostihovém areálu ve Slušovicích. Ještě den předtím ožije po slavnostním závěrečném galavečeru náměstí Práce indiánskými prériemi a projekcí Pokladu na Stříbrném jezeře. Na pořádek budou ve zlínských ulicích dohlížet jedni z nejpovolanějších. Na festivalu se objeví dva herečtí představitelé slavných policistů z televizních seriálů, Ottfried Fischer, představitel komisaře Big Bena, a Roger Hanin, jenž ztělesnil populárního komisaře Navarra.

Návštěvníci mohou očekávat i slavnou francouzskou herečku Marlene Jobertovou, která se přijede do Zlína představit v poněkud jiné roli, totiž jako spisovatelka pohádek a autorka knih pro děti. Filmoví diváci ji přesto mohou znát jako rozpustilou Ritu, která se snaží získat zpět zlato, o něž ji připravil strýček v komedii Michela Audiarda Nepřemožitelná Leontýna. Proslavila ji také postava Mellie v kriminálním dramatu Cestující v dešti režiséra René Clémenta. Svůj komediální talent prokázala v historické komedii Jeana-Paula Rappeneaua Manželé z roku II, v níž se sešla s Jeanem Paulem Belmondem.

Bohatý doprovodný program

Letošní filmová přehlídka přitáhne mimo jiné i na premiéru nového českého filmu Správce statku, který natočil Martin Duba nebo na německý snímek Láska v myšlenkách, který režíroval Achim von Borries. V pondělí 31. května proběhne slavnostní předpremiéra českého filmu Martina Kotíka Pánská jízda.

Festival očekává i velmi bohatý doprovodný program a účast předních osobností z české kultury a šoubyznysu. První večer festivalu doprovodí pěvecké trio Black Milk. Přední čeští populární zpěváci vystoupí na koncertě na podporu nadace Kapka naděje.

Miloš Nesvadba uvede 31. května vernisáž svých obrazů v Galerii VIVA, zlínskému publiku se 3. května představí i torontský klavírista Antonín Kubálek.

Ve Zlíně opět o Zlaté střevíčky

Součástí zlínského festivalu jsou soutěžní filmové přehlídky, v nichž se utkají tvůrci i ve třech hlavních kategoriích: hraný film pro děti, hraný film pro mládež a animovaný film. Výsledky budou známy na slavnostním galavečeru 5. června.

Českou republiku zastupuje film Správce statku Martina Duby. V hlavní porotě zasednou Jennifer Barker, Dušan Klein, německý režisér Frank Beyer, Aušra Duobiene z Litvy a íránský filmař Gholam Reza Ramezani. Animované filmy bude poprvé posuzovat smíšená porota, sestavená ze zástupců filmařů i dětí.

Novou cenu získala i přehlídka evropských debutujících filmařů. Od letošního roku obrží vítěz Cenu Evropy, kterou vyrobil český sklář Valér Kováč. Navíc Ateliéry Bonton Zlín udělí autorovi cenu v hodnotě miliónu korun, která má podobu věcného technického plnění coby vklad na vznik audiovizuálního díla. Vítěz v kategorii animované tvorby dostane tutéž cenu v hodnotě 400 tisíc korun, k čemuž ještě přidá pořadatel festivalu částku 3000 euro.

Cenu za celoživotní dílo převezme na slavnostním zahájení festivalu Juraj Herz. Na náměstí Práce uvidí diváci během večerních projekcí jeho filmy Deváté srdce, Panna a netvor, Císařovy nové šaty a Hloupá Augustíny.

Program večerních projekcí pod širým nebem na náměstí Míru uctí památku a tvorbu nedávno zesnulého zlínského rodáka a herce Lubora Tokoše. Diváci mohou zhlédnout několik jeho filmů, mimo jiné i Sonátu pro Zrzku, O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Nefňukej, veverko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám