Hlavní obsah

Trier si vyřídil účty s Cannes

Právo, Věra Míšková (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřídit si účty s canneským festivalem, který ho pro nepřijatelné výroky na téma nacismu a Židů předloni vykázal, si přijel na Berlinale dánský režisér Lars von Trier.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Director Lars von Trier na 64. filmovém festivalu v Berlíně.

Článek

Před tiskovou konferencí Nymfomanky, jejíž první část v nezkrácené podobě je v hlavním programu, se přišel se svými herci vyfotit a s gestem exhibicionisty odhalil fotografům tričko s emblémem Cannes Zlatou palmou a s nápisem „Persona non grata“.

Fotografové přijali tento akt pomsty s nelíčeným bulvárním nadšením, blesky blikaly ostošest a zlobivý Lars si může být jistý, že jeho gesto obletí svět stejně jako tehdy z Cannes zpráva o tom, že se neumí chovat.

V roce 2011 prohlásil, že je v podstatě nacista. Pak se omluvil, ale z festivalu byl vyloučen.

Jako sardinka

Na tiskovou konferenci k novému filmu v neděli v Berlíně nepřišel. Nejspíš nehodlal riskovat, že zase něco hloupě plácne. Tuhle „práci“ za něj vzal herec první části Nymfomanky Shia LaBeouf.

Ani ne deset minut po začátku tiskovky, na níž Uma Thurmanová, Stacy Martinová a Stellan Skärsgard pěli na Triera ódy („Byly to nejkrásnější dny mého života,“ řekla například krásná Uma), zvolal mladý herec do mikrofonu: „Teda já si tady připadám jako mořská sardinka!“ a bez dalšího vysvětlení odešel.

To představitelka titulní role Charlotte Gainsbourgová se alespoň na dálku omluvila, že právě skončila natáčení v Kanadě a do Berlína to nestihne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám