Hlavní obsah

Chybná přistání U Veselé kozy

Právo, Igor Malijevský

Písničkář, spisovatel a malíř Vlastimil Třešňák představuje svůj cyklus obrazových koláží Chybná přistání v pražském Bistru U Veselé kozy.

Foto: archív I. Malijevského

Vlasta Třešňák: Chybné přistání (výřez)

Článek

Jedná se o domalované či dolepené původní velmi romantické malby z minulého století (od jeho počátku až do sedmdesátých let).

Do zidealizovaných krajin se spouští lehce vychýlený kosmonaut a snaží se v obrazech, do kterých přistál, zorientovat. Ne vždy se mu to daří a pak dochází k určitým, sice trapným, ale pochopitelným omylům, když si například splete laň s jelenem nebo Trosky s Texasem.

Je ovšem otázkou, jak by dopadl na kosmonautově místě divák. Pro ty, kteří by měli sami problém se v Třešňákových jemně surreálných kolážích zorientovat, jsou na místě naštěstí štamgasti, kteří obsah díla jako celku i jeho jednotlivých detailů rádi osvětlí.

Na závěr je třeba připomenout, že oblíbený zlíchovský podnik v září loňského roku do základů vyhořel. Bistro U Veselé kozy tak konkuruje pražskému Veletržnímu paláci nejen svým výstavním programem a kvalitou doplňkových služeb, ale i rekordně krátkou dobou rekonstrukce po devastujícím požáru.

Výstava potrvá prý ještě asi tak dva měsíce a otevřeno je denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám