Hlavní obsah

Žbirka má filmovou píseň k příběhu o dopingu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová píseň Mira Žbirky vznikla k filmu Fair Play. Režisérka Andrea Sedláčková ho natočila v česko-slovensko-německé koprodukci a vrací se k dlouho zamlčovanému tématu státem řízeného dopingu za komunismu.

Miro Žbirka - Fair PlayVideo: Negativ Film

 
Článek

Fair Play je o mladé atletce Anně, která se v normalizačním Československu dostane do státem řízeného dopingového programu. Téma je aktuální dodnes. Zaujalo i zpěváka Mekyho Žbirku a jeho producenta Roba Cassa, s nímž Žbirka v legendárním londýnském studiu Abbey Road nahrál k tomuto filmu titulní píseň.

Foto: 4press

Miro Žbirka

”Na písni k filmu jsem začal pracovat poté, co jsem viděl film a ztotožnil se s jeho tématem. Překvapilo mě, že téma oslovilo i producenta Roba Cassa. Pocity ze sledování filmu jsme se snažili přenést do atmosféry titulní písně. Podílel jsem se i na části scénické hudby,“ uvedl Miro Žbirka. Hudbu k filmu Fair Play dále složil David Solař.

Foto: 4press

Hlavní hrdinkou je atletka dospívající za normalizace.

Film Fair Play inspiroval osobní příběh jedné bývalé atletky. Režisérka mluvila s několika sportovci, trenéry a lékaři, ale všem musela slíbit anonymitu. „Dostal se ke mně případ jedné vrcholové atletky, které údajně její trenér bez jejího vědomí píchal anabolické steroidy s romantickým názvem Stromba. Tvrdil, že jde o obyčejné vitamíny. To pro mě byla zásadní inspirující informace,“ uvedla.

Upoutávka na film Fair PlayVideo: Negativ Film

V hlavních rolích uvidíme slovenskou herečku maďarského původu Judit Bárdos, dále Annu Geislerovou, Romana Luknára, Evu Josefíkovou, Romana Zacha, Igora Bareše, Ondřeje Malého a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám