Hlavní obsah

Žaloba na Thicka kvůli kopírování Marvina Gaye stažena po dohodě

Novinky, Stanislav Dvořák

Názor soudu, zda popový zpěvák Robin Thicke kopíroval songy soulového klasika Marvina Gaye, se už nedozvíme. Rodina zesnulého umělce totiž stáhla žalobu kvůli písni Blurred Lines.

Foto: Universal Music

Robin Thicke na albu Blurred Lines

Článek

Další žaloba, v níž rodina podobně obvinila rapera T.I. a Pharrella Williamse, však zůstává v platnosti. Oba zatím popírají, že by napodobovali Gayeho Got To Give It Up z roku 1977.

Gayeho potomci se domnívají, že Thicke porušil autorská práva také u písně After The Dance. Žádali podíl ze zisku. Kromě toho Gayeovi obvinili firmu EMI (vlastněnou Sony/ATV, která zastupuje i Thicka), že nechránila zájmy zesnulého zpěváka, protože nechtěla škodit novému výnosnému hitu a ocitla se v konfliktu zájmů.

Tajná dohoda

S vydavatelem ale později rodina uzavřela dohodu, která nesmí být zveřejněna. To nahrává verzi, že Thicke skutečně kopíroval a snaží se z toho vykoupit mimosoudně.

Píseň i album Blurred Lines byly velkým komerčním hitem, jen v USA se prodalo celkově šest miliónů kopií. Ve Velké Británii se píseň stala nejprodávanějším singlem.

Marvin Gaye byl jedním z největších jmen proslulé stáje Motown a vůbec hudby 60. a 70. let. Narodil se v roce 1939 ve Washingtonu a vyrůstal v církevním prostředí (otec byl pastorem). Jako většina velkých soulových hvězd začínal zpívat v kostele a na některých jeho nahrávkách je znát vliv gospelu.

Jeho pravé jméno bylo Gay, to se mu ale moc nezamlouvalo, tak se přejmenoval na Gaye. Vydal desítky alb a spolupracoval s největšími hvězdami svého oboru (Stevie Wonder, Diana Rossová atd.). Nejslavnějším hitem se stala balada Lets Get It On, která je dodnes považována za snad nejsmyslnější písničku o sexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám