Hlavní obsah

RECENZE: Jak milují umělci z Prahy

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesourodý, kvalitou nevyrovnaný a celkově zatím spíš průměrný cyklus televizních komedií Škoda lásky představil napotřetí dvě povídky s podobným půdorysem: velká společenská akce a uprostřed ní muži na lovu, přičemž humor se tu hledá hlavně ve srážce velkoměsta s vesnicí.

Foto: ČT 1

Maruška: Jiří Langmajer a Eva Josefíková

Článek

Zatímco první příběh okázale těžil z trapnosti venkovské soutěže krásy, druhý nabídl místo úsměšku okouzlený úžas nad dětsky naivní dívkou. Povedl se víc.

Povídka Mokré tričko scenáristky Martiny Formanové připomene provinčností a trapností venkovské soutěže krásy slavný film Hoří, má panenko jejího manžela Miloše. Dva „umělci z Prahy“, kteří akci moderují, pochopí, že směřuje k pozdější bujaré zábavě, kdy si místní „dravci“ zmáčené ženské bleskově rozeberou, aby se s nimi někde zašili.

Bohužel se tu dost přehání: pro nácvik vystoupení se starostkou coby samozvanou porotkyní, nakrucování na pódiu i pro tu zahradní konev na polévání ženských vnad se nenašla míra ani za kamerou, ani před ní.

Povedl se sice kontrast s dvojicí, která se snaží z té nažhavené atmosféry co nejdřív uniknout, a přitom spolu skončí na pokoji v čistém okouzlení, ale i to málo nakonec zabije pointa, která nemá daleko od doslovného humoru TeleTele.

V povídce Michala Viewegha bezděčně provokuje osmnáctiletá Maruška svojí krásou a čistotou nejen představivost venkovských sousedů, ale i fantazii populárního spisovatele Oskara, který mezi ně přijel kamsi do hor kamarádovi na svatbu.

Přitažlivá, ale dětsky naivní obdivovatelka jeho knížek, která zřejmě ještě ani netuší, jak muže dráždí, bezděčně překračuje meze důvěrnosti, jenže vzápětí v panice uteče. Po jisté době se s toutéž bezelstnou otevřeností zčistajasna pozve na pár dní k němu domů, protože si chce v Praze hledat práci, ale i další, tentokrát už mužsky přímočarý pokus o sblížení, dopadne stejně.

Na otázku, kde dnes vyrůstají tak prosté dívky, které nemají tušení o světě okolo, člověk by pátral spíš v dobách někdy před padesáti lety, se dá naštěstí zapomenout při pohledu na Evu Josefíkovou a její dětsky zářící oči a také díky potlačení pro autora typické ironie a sebeironie, čímž v komedii převládne lehce pobavený, nevěřící úžas s okouzlením.

Ze tří Vieweghových televizních scénářů, které ČT natočila v posledním roce, se Maruška povedla určitě nejvíc.

Škoda lásky

Mokré tričko
Scénář: Martina Formanová, režie: Petr Zahrádka, hrají: Michal Suchánek, Jaroslav Plesl, Luboš Veselý aj., ČT 1, 12. 1., 20 hod.

Celkové hodnocení: 45 %

Maruška
Scénář: Michal Viewegh, režie: Petr Zahrádka, hrají: Jiří Langmajer, Eva Josefíková, Ondřej Malý, Petr Gruša aj., ČT 1, 12. 1., 20 hod.

Celkové honocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám