Hlavní obsah

Nindžové lákají na festival japonského filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival japonského filmu a kultury Eigasai proběhne 22. – 28. ledna 2014 v pražském kině Lucerna a přilehlých prostorách. Program se letos točí kolem nindžů a sportu.

Foto: Eigasai.cz

Film Ibun Sarutobi Sasuke z roku 1965

Článek

Festival má dvě hlavní témata, první je nindža a jeho obraz v japonském filmu a druhý olympijské Japonsko. Tokijská olympiáda v roce 1964 byla totiž zásadní událostí v dějinách poválečného Japonska. Na webových stránkách festivalu www.eigasai.cz se lze přihlásit i na víkendový maratón 24. – 26. ledna, kde budou filmy doplněny přednáškami a můžete si vyzkoušet i trénink nindžů s Bujinkan Dojo Prague.

„Kromě programu s tematikou nindžucu se mohou účastníci těšit i na originální komedie ze sportovního prostředí (Zápasník sépie, Pekelný baseball aj.), legendární animované filmy (např. Cyborg 009) a samozřejmě bohatý kulturní program (klasické frašky kjógen, hudební happening s bubny taiko, dílny tradičních uměleckých disciplín pro malé i velké, výstavy ikebany, fotografií a další),” dodali pořadatelé.

Vzpomínání s Čáslavskou 

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Čáslavská

Japonská olympiáda je úzce spjata s Věrou Čáslavskou, která nabídne besedu ve čtvrtek 23. ledna při příležitosti uvedení dokumentu režiséra Ičikavy Kona o tokijské olympiádě v roce 1964.

Nejen pro hudebníky bude zajímavý léta nedostupný snímek režiséra Katō Taie s názvem Za Ondekoza, zachycujícího zrod bubenické komunity, která spojuje hru na bubny taiko s maratónským během.

Vstupné na jednotlivé projekce činí 80 Kč, permanentka na víkend je za 400 Kč, V.I.P. akreditace na celý festival za 700 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám