Hlavní obsah

Na Mirandolinu, stvoření světa i rok 1914

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrou a lákavou nabídku – co do témat i žánrů – nabízejí domácí divadelní premiéry do konce letošní sezóny, tedy na první pololetí začínajícího roku.

Foto: Martin Popelář

Inscenace Mirandoliny otevře ve Stavovském divadle Rok české hudby.

Článek

Rok 2014 byl po deseti letech vyhlášen Rokem české hudby a lze očekávat, že k tomuto tématu se vyjádří jednotlivé operní scény. S příspěvkem si přispíšila opera Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, jež již v prosinci loňského roku uvedla premiéru opery Mirandolina Bohuslava Martinů nastudovanou u nás poprvé v italském originále.

Bude jí patřit celorepublikové scénické zahájení Roku české hudby 7. ledna na jevišti pražského Stavovského divadla.

Divadla se budou věnovat české hudbě po celý rok, takže v Ostravě uvedou i Smetanovu Čertovu stěnu a v rámci festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava) původní operu Martina Smolky a Jiřího Adámka Bludiště seznamů. K událostem ostravské operní sezóny ale bude patřit v únoru i novodobá česká premiéra jediné opery Roberta Schumanna Jenovéfa.

Pražské Národní divadlo (ND) chystá k Roku české hudby mimo jiné večer nazvaný Česká baletní symfonie, na kterém zazní díla Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka i Jana Jiráska, a novou inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v režii Ondřeje Havelky.

S Rokem české hudby souvisí i stěžejní projekt ND nazvaný 1914. Hlavním tvůrcem inscenace i scénáře, který se inspiruje Haškovými Osudy dobrého vojáka Švejka a Posledními chvílemi lidstva rakouského modernisty Karla Krause, je americký režisér Robert Wilson. Původní hudbu skládá Aleš Březina a v jedné ze stěžejních rolí se objeví herečka a operní pěvkyně Soňa Červená.

„Přesně před sto lety vypukla válka, která určila další osud nejen naší země, ale celé Evropy. Nám dala v důsledku svobodný stát, Rusům revoluci, Němcům pocit křivdy a Rakušanům touhu po nabytí ztracené velikosti a významu,“ přibližuje téma inscenace 1914 šéf činohry ND Michal Dočekal.

Řada nových muzikálů

Premiérami nebude šetřit ani hudebně zábavné divadlo, chystají se inscenace řady nových muzikálů. Již v lednu uvede Městské divadlo Brno českou premiéru muzikálu Mela Brookse a Thomase Meehana Mladý Frankenstein, který měl v USA premiéru v roce 2007.

Na květen připravuje táž brněnská scéna premiéru původního českého muzikálu Don Juan autorské čtveřice Vašo Patejdl, Ivan Hubač, Eduard Krečmer a Martin Hrdinka.

V únoru spatří světlo světa v pražském Divadle Hybernia očekávaný shakespearovský muzikál Iago Janka Ledeckého a v dubnu bude mít v pražském Divadle Broadway muzikálovou premiéru i Halina Pawlowská, která napsala scénář k muzikálu Adam a Eva.

„O stvoření světa nikdo nic přesně neví. Není však důvod nevěřit bibli. Že existoval Ráj, že si Bůh vymyslel anděly a čerty, že pak pečlivě vymodeloval Zemi, dal život vodě i vzduchu a Adama stvořil k obrazu svému tak, aby mu v dobré víře přidělil družku rafinovaných tvarů – Evu,“ píše v úvodu svého textu Pawlowská.

Muzikál nastuduje režisér Zdeněk Zelenka, který slibuje: „V naší lehce rozverné komedii se budeme snažit vyvolat na divákově tváři úsměv při sledování odvěkého sváru ženského a mužského elementu, který je nadčasový a ve svých střetech a ve své podstatě většinou komický.“ Hudbu k muzikálu napsal Bohouš Josef, texty Boris Pralovszký.

Kultovní americký muzikál Rent Jonathana Larsona, inspirovaný příběhem Pucciniho opery Bohéma, uvede v anglické verzi s českými titulky pražské Divadlo Kalich.

Na Mirandolinu, stvoření světa i rok 1914

Premiéry

7. 1. Mirandolina, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Stavovské divadlo Praha

11. a 12. 1. Les Ballets Bubeníček, ND Praha

18. 1. Mladý Frankenstein, Městské divadlo Brno

13. 2. Iago, Divadlo Hybernia Praha 27. 2. Jenovéfa, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava

15. 3. Rent, Divadlo Kalich Praha

20. 3. Příhody lišky Bystroušky, ND Praha

18. 4. Adam a Eva, Divadlo Broadway, Praha

30. 4. 1914, Národní divadlo Praha

10. 5. Don Juan, Městské divadlo Brno

10. 5. Don Juan, Městské divadlo Brno

Na jevištích našich divadel se objeví i řada hostů. Za všechny jmenujme slavná baletní dvojčata Jiřího a Ottu Bubeníčkovy, kteří 11. a 12. ledna uvedou v pražském Národním divadle večer nazvaný Les Ballets Bubeníček, kde se oba bratři představí nejen jako tanečníci, ale také jako autoři choreografie, scény i světelného designu.

Reklama

Výběr článků

Načítám