Hlavní obsah

Návraty legend, úspěšní Kryštof a Gottův festival

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jinak charakterizovat letošní rok na poli populární hudby než jako rok velkých i menších návratů. Spousta legend vydala nové desky, řada z nich za to byla po zásluze odměněna pozorností, do čela hitparád se dostali ti, kteří tam byli v šedesátých až devadesátých letech, nejúspěšnější světové turné odehráli legendární Bon Jovi a Českým slavíkem v kategorii zpěváků se opět stal Karel Gott.

Foto: David Taneček, ČTK

Karel Gott na Rock for People

Článek

Slavík přitom způsobil přinejmenším ještě jedno pozdvižení, to když se v červenci historicky poprvé představil na festivalu Rock for People v Hradci Králové a výkonem a ohlasem strčil do kapsy spoustu zahraničních i tuzemských borců.

Jedním z prvních velkých návratů letoška byla deska britského zpěváka Davida Bowieho The Next Day. Jeho předešlé dílo Reality je z roku 2003, a tak není divu, že si mnozí mysleli, že se Bowie už s novinkou nevrátí. Jenže on to udělal a ještě k ní točil zajímavé klipy.

Příjemný návrat učinili svým albem 13 britští Black Sabbath v téměř klasické sestavě (chyběl jen původní bubeník), Američané Queen Of The Stone Age (album …Like Clockwork), kteří halového turné v Opavě. pak potvrdili dobrou formu i na Rock for People, a francouzští elektroničtí roboti Daft Punk (Random Access Memories). Dále britští hardrockeři Deep Purple (Now What?!), kteří nadvakrát vystoupili ve Slavkově u Brna, Paul McCartney (New) či americká zpěvačka Cher (Closer To The Truth).

České hudební festivaly letos počet diváků nenavýšily, spíše si podržely loňská čísla. Výtečný byl Colours of Ostrava se Sigur Rós nebo Jamiem Cullumem, Rock for People (s Thirty Seconds To Mars), Masters Of Rock ve Vizovicích nebo HipHop Kemp v Hradci Králové.

Na české scéně zaujala alba alternativněji nasměrovaných umělců. Nová deska Dana Bárty Maratonika, kolekce Bratrů Orffových Šero, debut kapely Tommy Indian Moon Dreamer či Under Quiet projektu Never Sol.

Po loňském rozpadu skupiny Support Lesbiens přišly s poměrně vyrovnanými počiny nástupnické party, konkrétně noví Support Lesbiens a Portless.

Foto: Universal Music

Kryštof při natáčení klipu Cesta

Pokud jde však o největší úspěch na naší scéně, za velkolepé turné i návrat do klubů jej sklidila skupina Kryštof. V anketě Český slavík stala se ostatně skupinou roku.

Turné Kabátu s big bandem rozhodně také stálo za řeč, stejně jako úspěšné koncertní tažení kapely Mandrage i jejich listopadová novinka Siluety.

Nejlepší česká alba podle Jaroslava Špuláka
1. Soundtrack – Revival
2. Tommy Indian – Moon Dreamer
3. Dan Bárta – Maratonika
4. Soundtrack – Křídla Vánoc
5. Support Lesbiens – Leave A Message

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám