Hlavní obsah

Kritici Nymfomanku režiséra Larse Von Triera chválí

Právo, Jaroslav Špulák

První část nového filmu dánského režiséra Larse Von Triera Nymfomanka vstoupí do českých kin ve čtvrtek 26. prosince. První kritické reakce ze zahraničí jsou zatím nadějně pozitivní.

Foto: Aerofilms

Nymfomanka je film, o němž se bude hodně diskutovat.

Článek

Film je uváděn jako „nejodvážnější v historii kinematografie“, ovšem zdá se, že má šanci dosáhnout nejenom hojných kontroverzních reakcí, ale také uměleckého úspěchu. Většina recenzentů ho chválí a tvrdí, že odvážné erotické a místy až pornografické scény nezastínily jeho umělecký rozměr.

Todd McCarthy z magazínu The Hollywood Reporter soudí, že byť je ve filmu mnoho nahoty, celek je lepší, než se všeobecně čekalo. Xan Brooks z Guardianu napsal: „Nymfomanka mě irituje, odrazuje, ale myslím, že se do ní mohu zamilovat,“ a dodal, že přestože je to film o sexu, je „málo sexy“.

Nejvzteklejší Von Trierův film

Recenzent serveru IndieWire konstatoval, že „nejvíce povzbuzující ve filmu nejsou sexuální scény, ale způsob, jakým se o sexu mluví a jak je chápán“. Snímek ocenil hodnocením B+ a dodal, že je to nejvzteklejší Von Trierův film.

Peter Debruge z Variety pochválil herce ve vedlejších rolích, především Shieho LaBeoufa, Jamieho Bella a Stacy Martinovou, která ztvárnila Joe jako teenagerku. Recenzent listu The Telegraph napsal: „Na ten film je možné se čtyři hodiny dívat a pak o něm čtrnáct hodin diskutovat.“

Film Nymfomanka je v celé své čtyřhodinové délce příběhem ženy Joe, která je přesvědčena o tom, že je nymfomanka. V hlavní roli se představuje Charlotte Gainsbourgová, v dalších Stel­lan Skarsgård, Shia La­Be­ouf, Jamie Bell, Chri­stian Sla­ter, Je­an-Marc Barr, Con­nie Nielsenová, Wil­lem Dafoe, Udo Kier nebo Uma Thur­man.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám