Hlavní obsah

Rekordní pokuta za nelegální sdílení filmu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletý muž, jehož jméno nebylo na příkaz soudu zveřejněno, dostal ve Švédsku pokutu 403 tisíc liber (13,3 miliónu korun) za to, že prostřednictvím torrentových internetových stránek nelegálně sdílel filmový horor Beck – Burried Alive (2011). Zprávu přinesl list The Guardian.

Foto: ČTK

Článek

Za dalších 517 filmů, které neoprávněně zveřejnil na internetu, mu soud udělil podmíněný trest a 160 hodin veřejně prospěšných prací. Částku, kterou musí zaplatit, vyčíslilo filmové studio Nordisk Film AS, které je držitelem práv nelegálně zveřejněného filmu. Studio prý původně za ušlý zisk, který mu činem vznikl, žádalo dvojnásobek částky, kterou muži přikázal zaplatit soud.

Vydavatelé zbývajících 517 filmů, které muž sdílel prostřednictvím dnes již zrušené stránky Swebits.org, prý částku vzniklé škody nevyčíslili.

„Největší část se týká vyrovnání a měla by se rovnat tomu, co by muž zaplatil, pokud by si zakoupil licenci na distribuci filmů, které by dodával na stahování zdarma. Muž musí také zaplatit škody za ušlé zisky z distribuce na trhu a poškození dobrého jména,“ vyjádřil se zástupce organizace Rights Alliance, která chce v blízké době u soudu řešit více takových případů.

Protipirátská skupina Rights Alliance označila muže za nejhoršího internetového piráta všech dob. Lidé, kteří nesouhlasí se současnou podobou zákona o ochraně autorských práv, naopak rozsudek kritizovali a označili švédskou legislativu za zastaralou.

„Jedinou možností, jak jít dál, je radikální reforma zákona o autorských právech,“ řekli pro webovou stránku TorrentFreak zástupci švédské politické strany Pirate Party.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám