Hlavní obsah

Britové dostali tři mezinárodní Emmy, Francie a Brazílie po dvou

Brazilka Fernanda Montenegrová a Brit Sean Bean dostali v pondělí v New Yorku mezinárodní televizní ceny Emmy za nejlepší herecký výkon. Čestné ocenění dostal režisér a producent J.J. Abrams. Během 41. ročníku mezinárodních Emmy dostali britští televizní tvůrci tři ceny, francouzští a brazilští po dvou.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Britský herec Sean Bean

Článek

Zatímco Emmy oceňují americké televizní pořady, mezinárodní Emmy se zaměřují na tvorbu mimo USA. V minulosti mezinárodním Emmy dominovala Velká Británie, od loňska se prosazuje Jižní Amerika a další oblasti. Letos bylo na mezinárodní Emmy navrženo 36 tvůrců a pořadů z 19 zemí, včetně Angoly či Uruguaye. Montenegrová dostala Emmy za roli ve snímku Doce de Mae (Roztomilá matka). Hraje pětaosmdesátiletou ženu, která chce ještě zažívat nové věci. Montenegrová byla v roce 1998 nominována na Oscara za snímek Hlavní nádraží.

Čtyřiapadesátiletý Sean Bean, který je známý především z filmové série Pán prstenů a ze seriálu Hra o trůny, získal mezinárodní Emmy za roli v epizodě seriálu Accused (Obvinění). Hraje plachého profesora literatury, který po večerech žije jako transvestita v nočních klubech. J.J. Abrams dostal čestné ocenění za práci na televizních filmech a seriálech jako Ztraceni a Star Trek. Nyní bude producentem a režisérem sedmého dílu Hvězdných válek.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

J.J. Abrams

Cenu za nejlepší komedii převzali tvůrci britského snímku Moone Boy o irském chlapci, který přežívá ve své neuspořádané rodině za pomoci fiktivního dospělého kamaráda. Francouzský seriál Les Revenants (Navrátilci) o alpské vesničce, kam se vrací mrtví obyvatelé, byl vyhlášen nejlepším seriálem.

Francie dostala také cenu za dokument. Snímek 5 Broken Cameras (Pět rozbitých kamer), který režírovali společně palestinský farmář Emad Burnat a Izraelec Guy Davidi, líčí život na okupovaném západním břehu Jordánu. Za miniseriál byl oceněn německý snímek Das Wunder von Kärnten (Zázrak v Korutanech) o lékaři snažícím se zachránit čtyřletou dívku, která se málem utopila. Nejlepší telenovelou se stal brazilský seriál Lado a Lado (Bok po boku). Po jedné mezinárodní ceně získaly také televizní pořady z Jižní Koreje a z Brazílie.

Reklama

Výběr článků

Načítám