Hlavní obsah

Ze Ženevy do Říma a zpět

Právo, Jana Červenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listy, které přebraly od roku 1972 název někdejších zakázaných Literárek, jsme už nekupovali na stáncích, ale dostávali od svých, dnes bychom řekli „dýlerů“. Většinou se výtisk musel do týdne vrátit, protože zájemců bylo víc než možností exportu.

Foto: Josef Strouhal

Jiří Pelikán

Článek

Myslím, že jsme tenkrát vůbec nepřemýšleli o tom, za jak těžkých okolností časopis vzniká – těžce jsme tu žili přece my. Dnes máme možnost se o tom dovědět z knížky Psáno z Říma a ze Ženevy, je to výběr vzájemné korespondence již bohužel nežijícího šéfredaktora Jiřího Pelikána a Dušana Havlíčka.

První trávil exilová léta v Itálii, druhý v Ženevě, už to samo je obdivuhodné, že přesto mohla redakce vzniknout. K zajímavostem knížky patří, kolik dobových detailů se formou dopisů podařilo uchovat a připomenout, třeba to, že normalizace začínala dost pomalu...

Nebo už zasutou aféru „hořlavých balíčků“ z roku 1975, snahu režimu rozdělit ghetto závistí, obavy, abychom se tady neuzavírali do svých malých problémů, snaha KSČ izolovat Dubčeka... A kdo si ještě pamatuje „případ Hodic“.

Nejvíc snad překvapí, že tito lidé, od nás vzdálení, se o nás tolik zajímali, že věděli, žili našimi problémy. Kolik entusiazmu bylo v jejich díle, vždyť se navíc museli živit jinou prací, která se i těžko sháněla. Jak obtížné bylo vybudovat síť spolupracovníků.

Do toho nemoci, starosti s dětmi a s jejich ubývající češtinou, drby, vtipy z domova, kterých znali snad víc než my tady. Je tu celé to dusno před Chartou: tlak na vystěhování, aféra se špiónem Minaříkem, trapné setkání s představitelkou Československé televize na festivalu v Montreau.

Snad nejpřekvapivější je depresní nálada podobná té naší a ještě větší je údiv nad strachem z našich estébáků, kteří i tam dokážou prosáknout do emigrantské společnosti mnohdy jako legálně pracující Češi.

K tomu podobně špatné zprávy z domova o hádkách v opozici, spor Mlynáře s Kriegelem, avšak rovněž pomluvy v exilu. Doma zatýkání.

Uprostřed toho stále vychází levicový časopis Listy, na nějž se doma čeká. Autoři pracují odpovědně. Jejich vzájemné porozumění a přátelství v těžké době nese knihu až do konce.

Po Chartě zajišťují byty a práci těm, kteří musí odejít do exilu. K nejpozoruhodnějším článkům patří diskuse o nekrologu Agneši Kalinové na Husákovu ženu, kterou redaktorka nehodnotí vůbec negativně – diskuse je dlouhá, ale nakonec zvítězí lidskost a demokratický přístup – článek vyjde, i my doma chápeme, že odtud přichází svoboda slova.

A velká sláva, Pelikán je zvolen poslancem Evropského parlamentu. I Havlíčkům konečně přichází švýcarské občanství, je ale tak drahé, že si na něj musí půjčit, nejedou na dovolenou.

Doba se mění, spojovat domácí a zahraniční autory? Získávat mladé? Redaktoři zestárli, turisti se změnili, kradou, uplácejí. Po diskusi o „politickém blábolu“, po diskusi s Mlynářem, který fandí SSSR, odchází Havlíček z redakce. Po revoluci útoky na chartisty.

Výpověď člověka, jemuž zůstala společnost dlužna.

(Autorka je spisovatelka)

Reklama

Výběr článků

Načítám