Hlavní obsah

RECENZE: Moderní pop, touha a dychtivost Lady Gaga

Právo, Jaroslav Špulák

Netřeba pochybovat o tom, že americká zpěvačka Lady Gaga bude nadále na pomyslný popový trůn útočit s každým počinem. Má ambici se na něm usadit a podřídila tomu i novou desku Artpop. Ve světě vyjde v pondělí. Český Universal Music ji ale nabízí již v pátek.

Foto: Universal Music

Lady Gaga: Artpop

Článek

Po úspěchu debutu The Fame (2008) a jeho reedici v The Fame Monster (2009) vydala Lady Gaga předloni nahrávku Born This Way. Vtiskla na ní popu živý elektronický kabát a celosvětově to zabralo.

Nyní přichází s albem, které podle jejího prohlášení změní hudební svět. Ohlásila ho loni v červnu a o dva měsíce později prozradila, že se bude jmenovat Artpop. V názvu spojuje umění s popem, což je věc, která se v podání jednoznačně za slávou jdoucích zpěvaček spíše neočekává. V tomto ohledu jsou ambice Lady Gaga zdravé i přemrštěné.

Foto: Universal Music

Lady Gaga vydává své třetí studiové album.

Na rozdíl od mnoha alb z hájemství ženské popové produkce je Artpop především kombinací řady žánrů, zvuků a stylů. Univerzálnost je jeho největší předností. Lady Gaga, jež je autorkou všech písniček, se představuje jako moderní zpěvačka se snahou onen prachobyčejný rádiový pop spojit s dalšími vlivy – dancem, jazzem, r’n’b, rockem i rapem.

Pop ale zůstal základem. Navíc pro něj producenti zvolili hymnický stadiónový zvuk, jako by album bylo vykalkulovaným prvním krokem k uskutečnění monstrózního turné s velkou scénou, nepřeberným množstvím barevných světel a novými i starými hity. Ostatně i největší světové hvězdy dnes žijí z koncertů, ne tolik z prodeje desek, protože ty neustále klesají.

Foto: Universal Music

Lady Gaga představuje patnáct nových skladeb.

Na albu jsou aranžérsky pestré a zvukově poutavé momenty, ať už živočišná Applause, šťavnatá taneční Sexxx Dream, futuristická G.U.Y., Manicure, v níž zpěvačka změnila barvu hlasu, r’n’b ovoněná Do What U Want či jediná balada Dope. Vedle nich pak ale stojí třeba Venus, která vypadá jako parodie na pop osmdesátých let, tuctová popůvka Artpop nebo nejslabší položka na albu, skladba Fashion, v níž se ani na okamžik nedostalo na zajímavou pasáž, a ač se zpěvačka v melodické lince může přetrhnout, nic libého nenabízí.

Přes výhrady je Artpop nejlepší deskou Lady Gaga. Je to aktuální profil umělkyně, která dává posluchačům to, co miluje a v co věří. Navíc z něho tryská hudební progresivita, sexuální touha, dychtivost a výtečná profesní práce všech, kteří se na počinu podíleli – od zpěvačky přes muzikanty, producenty až po studiové techniky.

Úplná síla nejlepších momentů by se každopádně lépe odhalila tehdy, kdyby na albu bylo jen deset písní. Bylo by to současné a přínosné, neboť mezi patnácti skladbami nějaká ta vata obvykle je.

Lady Gaga: Artpop
Universal Music, 59:15

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám