Hlavní obsah

Začínají Mezipatra, tématem jsou Pravdivé lži

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovku filmů představí soutěžní přehlídka Mezipatra, která se uskuteční od 7. do 15. listopadu v Praze a od 13. do 20. listopadu v Brně.

Foto: Film Europe

Z filmu Život Adele

Článek

Hlavním tématem festivalu zaměřeného na snímky o sexuálních menšinách jsou Pravdivé lži.

„Napětí mezi realitou a médiem zprostředkovanou realitou je vlastní kinematografii obecně. Hrdinové našich filmů si tvoří imaginární světy, další třeba volí falešnou sexuální identitu,“ říká programová ředitelka Lucia Kajánková.

Mezipatra nabídnou celovečerní i krátké snímky, a to hrané, dokumentární a animované. Kromě novinek sáhli pořadatelé pro slavné kousky do archívu.

Foto: archív festivalu Mezipatra

Z filmu Autobiografie jednoho lháře.

Festival zahájí animovaný 3D film Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana o životě jednoho ze členů skupiny Monty Python.

K vidění budou rovněž vítěz z Cannes, snímek o vztahu dvou mladých žen Život Adele, vizuálně silné polské drama o katolickém duchovním Ve jménu nebo drzá americká lesbická komedie Kdo se bojí Vagíny Wolfové?, jejíž režisérka Anna Margarita Albelo patří mezi festivalové hosty.

Přijede Tim Lienhard, německý dokumentarista a spolupracovník Marilyna Mansona, nebo Patti Smith.

Reklama

Výběr článků

Načítám