Hlavní obsah

RECENZE: Praha Heydrichovi osudná

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philip Kerr je britský autor, narozený v roce 1956, známý českému čtenáři z řady detektivních a politických thrillerů.

Foto: nakladatelství Argo

Philip Kerr: Praha osudová

Článek

V románu Praha osudová posílá německého kriminalistu Bernharda Günthera do Prahy nedlouho předtím, než byl parašutisty popraven „třetí muž“ nacistické říše Reinhard Heydrich.

S pečlivostí historika a švihem autora dobrodružných příběhů podává Kerr obraz života v protektorátu Čechy a Morava, a kniha tak může posloužit i jako nenásilná učebnice dějepisu.

V roce 1941 nalezne v Praze smrt kapitán Albert Küttner, jeden z pobočníků zastupujícího říšského protektora Heydricha, který si mimo jiné jako nejvyšší šéf bezpečnostních složek říše povolává právě kriminalistu Günthera.

Pranic mu nevadí, že není nacista, ale ukládá mu jako profesionálovi, řešícímu vraždy v Berlíně té doby, pohlédnout za oponu nejvyšší moci a objasnit smrt v uzavřeném hotelu plném nacistů.

Očima svého hrdiny, jehož autor nechává ve svém díle řešit případy této doby stejně jako v časech předválečných, a dokonce i v letech studené války, hledí jak na tehdejší špičky SS a dalších složek německého státu, které mohly mít prsty v kapitánově smrti.

Hledí ale i na statečný československý odboj i zrůdný postup nacistů.

Je to velice dobrá a cenná detektivka.

Philip Kerr: Praha osudová
Argo, přeložil Martin Škapa, 358 stran, 398 Kč, e-kniha 198 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám