Hlavní obsah

RECENZE: Kreyson se vrátili tam, kde skončili

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Kreyson vydala nové album po dlouhých osmnácti letech. Mohla to být velká událost, pro věrné fanoušky kapely koneckonců jistě je. Nahrávka Návrat krále však bohužel nepotvrdila ambice, které by kapela jejich významu měla mít.

Foto: Archív Petarda Production

Kreyson: Návrat krále

Článek

V roce 1995 vydali Kreyson album Zákon džungle. Rok poté se však kapela rozešla a následujících deset let nic nepodnikla. Když se pak v roce 2006 znovu spojila, stál v jejím čele opět charismatický Ladislav Křížek, tentokrát již poznamenaný změnou životní filozofie a přilnutím k náboženství. Každý další krok kapely to výrazně poznamenávalo – v dobrém i zlém.

Formace si při následujících koncertech zjistila, jak velký zájem o ni je, a jakmile bylo jasné, že její nová existence má smysl, rozhodla se nahrát čerstvé album. Vyšlo před pár dny a jmenuje se Návrat krále.

Kreyson je realizovali v nahrávacím studiu ve švédském Vasbergu pod produkčním dohledem tamního producenta Andyho La Rocqueho. To mu zajistilo velmi dobrý zvuk a zřejmě i tradiční metalové aranže skladeb, které svou podstatou stráží stavební kameny, jež klasický heavy metal má.

S tím je ale současně časová potíž. Kdyby Kreyson nahráli album Návrat krále hned v roce 1996, bylo by vše v pořádku. Od vydání jejich posledního díla ale uplynulo osmnáct let, což je doba, během které se i metalová hudební scéna pohnula kupředu, zejména po stránce zvukové a aranžérské. Kapele se ovšem nic takového nepřihodilo, a tak vydala desku, která je autorsky i aranžérsky dost archaická. Tím pádem je předvídatelná a trochu těžkopádná.

Moc jí nepomohly ani texty (například sociálně laděný My jo, a vy je nenápaditě polopatický), v nichž někdy hrají prim fráze (Ztrácím, Možná) a jindy těžko uchopitelné duchovní mudrování (Otevři oči, Archanděl Michael).

Nedostatky alba nicméně vyrovnávají velice slušné výkony muzikantů korespondující s výše naznačeným metalovým tradicionalismem a spolehlivý a ve výškách pořád ještě dost jiskřivý hlas Ladislava Křížka.

Boj o nové příznivce to bude nicméně těžký. Tím spíš, když obal desky tvoří trochu infantilní obrázek archanděla Michaela spojený s logem kapely a tušením, že podobné obaly patří hluboko do osmdesátých let minulého století, do doby, kdy byla nová metalová vlna skutečně nová a hravá.

Kreyson: Návrat krále
Petarda Production, 46:24

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám