Hlavní obsah

Dokument o skupině Sunshine má premiéru

Právo, Jan Šída

Ve středu 23. října proběhne v pražském Lucerna Music Baru premiéra dokumentu o skupině Sunshine, který nese název Back to the Roots. Snímek chce zmapovat prostřednictvím dosud nezveřejněných záběrů doby, kdy původně táborská skupina pokušela štěstí v americkém hudebním showbusinessu. V následujícím rozhovoru kytarista a zpěvák Kay Buriánek vysvětluje genezi vzniku tohoto hodinového ohlédnutí v čase.

Foto: Jan Šída, Právo

Sunshine se dnes představí v pražském Lucerna Music Baru.

Článek

Jak vznikla idea vytvořit takový dokument?

Zhruba před třemi roky jsme v kapele spolu s fotografem Tomášem Třeštíkem a jeho sestrou, filmovou producentkou, už vážně diskutovali o tom, jak by se dal takový projekt uskutečnit. Původní nápad vzešel od někoho z nás, a dnes už nevím od koho přesně. Věděli jsme totiž, že náš bývalý baskytarista Amák točil vše na svou kameru. Bylo nám líto záběry nevyužít. Jenže díky naší pracovní zaneprázdněnosti všechno vyšumělo do ztracena.

Problém byl tedy jen v nedostatku času?

Nejen v čase, ale i v penězích. Na tak velký projekt je potřeba mít dostatek financí, aby měl smysl. Všechny materiály se totiž musely digitalizovat, a to není levná záležitost. Navíc nás tlačil čas, protože jsme se báli, že se pásky poztrácí nebo znehodnotí. Finální práce trvaly téměř rok.

Kdo vybíral materiály pro dokument?

Režisér a kameraman Jiří Marshal, který dělal klipy třeba Charlie Straight, vybíral jednotlivé filmové sekvence. Já měl pak roli jakéhosi dohlížitele. Celou dobu jsme spolu konzultovali všechny věci kolem, abychom zachovali původní ideu. Zbytek kapely viděl film celý až v téměř dokončené fázi.

Co tedy konkrétně film obsahuje?

Všechno je skutečný archivní materiál, nic se uměle nedotáčelo. Kromě několika rozhovorů. Šest je jich z Ameriky a šest z Čech. A také se dotáčely spojovací části v Americe a z pěti větších koncertů letos na jaře. Ale není to encyklopedie, spíše určitý časosběrný dokument s nějakou logickou chronologií. Má to spíše klipovou formu než klasickou filmovou.

Jakým způsobem budete film předkládat veřejnosti?

Především v rámci koncertních vystoupení. Jedeme zvláštní turné po deseti městech a všude kromě živého hraní lidé film uvidí. Potom chceme udělat DVD, kde by mohla být možná delší verze filmu s plnými verzemi rozhovorů. Ještě nejsme rozhodnuti, jestli ponecháme film v původní verzi, nebo přidáme nějaké bonusy. Mělo by vyjít někdy na konci roku.

Co budou Sunshine dělat dál?

Budeme pracovat na nových skladbách. Muzika se dá vždy někam posunout. Zatím sbíráme nápady. Až jich bude dost, probereme je a budeme se bavit co dál. Máme v plánu udělat dva singly a k nim dvě videa. Nechceme nic uspěchávat a dělat zbytečné kompromisy. Nepotřebujeme už nikomu nic za každou cenu dokazovat. Když budeme chtít dělat kravál, tak holt budeme dělat kravál.

Reklama

Výběr článků

Načítám