Hlavní obsah

Havel z peřiňáku míří do aukce

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojopis Zahradní slavnosti Václava Havla z roku 1963 s rukopisnými poznámkami, kresbami i podpisem autora, který před dvěma lety nalezl v peřiňáku svého bytu fotograf Jiří Kuna a o němž Právo přineslo první informaci, míří do aukce.

Foto: Právo-Petr Horník

Jiří Kuna, nálezce Havlova rukopisu divadelní hry

Článek

Bude vydražen dnes v pražské aukční síni Vltavín jako nejvýznamnější položka s vyvolávací cenou 40 tisíc Kč.

Jiří Kuna strojopis pietně uchovával a nabízel odborníkům pro další využití. Zájem ale byl minimální. K důvodům, proč dal text nakonec do aukce, Právu řekl: „S veškerou úctou, kterou chovám k památce Václava Havla, jehož považuji za svého jediného opravdového prezidenta, je motivace mého rozhodnutí prostá. Bude lepší, když se taková věc dostane k rukám, které pro toto dílo najdou širší uplatnění a lepší místo, než jsem mu schopen poskytnout já. Umím si představit nasvícenou skleněnou vitrínu ve foyeru některého z divadel. Například na Zábradlí, kam by ji mohl poskytnout úspěšný dražitel-mecenáš, kterýmžto se necítím být.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám