Hlavní obsah

Proč pojedou na Oscary nakonec Donšajni?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když Česká filmová a televizní akademie oznamovala, že vysílá do nadcházejícího oscarového klání český film polské režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř, upozornila, že pokud nebude Americkou akademií filmových umění a věd (AMPAS) po důkladném zvážení přijat, může být za Českou republiku nominován jiný film.

Foto: Bontonfilm

Jan Hartl a Martin Huba ve filmu Donšajni

Článek

Americká akademie musela posoudit, zda dílo, které vzniklo a bylo odvysíláno jako třídílná série HBO a teprve z něj byla vytvořena filmová verze, splňuje její podmínky. Podle nich film nesmí být před uvedením do kin vysílán v televizi či na internetu. A jakkoli ČFTA zařadila filmovou verzi Hořícího keře do hlasování na základě stanoviska právníků, že jde o nové dílo a že pravidlo porušeno nebylo, americká akademie je jiného názoru.

Na Oscary tedy pojede film, který skončil v hlasování českých akademiků na druhém místě, Donšajni Jiřího Menzela.

Ti měli podle informací z nedávného uvedení na severoamerickém kontinentu za oceánem sice podstatně větší úspěch než u domácí kritiky, přesto mohl mít Hořící keř na Oscarech větší šance bodovat. Zkušenost totiž praví, že Oscary se udělují mnohem spíše filmům, které se vracejí ke klíčovým okamžikům historie, což je v tomto případě období po upálení Jana Palacha po srpnu 1968, než komediím.

Ostatně své o tom ví sám Menzel, který dostal Oscara za Ostře sledované vlaky, ale jehož komedie Vesničko má středisková v roce 1986 nominaci neproměnila. Zvítězilo nizozemské drama Atentát. Nicméně myšlení lidí, a tedy i členů americké akademie, je nevyzpytatelné a až 16. ledna příštího roku se dozvíme, kudy se ubíralo tentokrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám