Hlavní obsah

The Doors vydají DVD s dosud neznámým materiálem

Novinky, Stanislav Dvořák

The Doors, kultovní skupina z šedesátých let minulého století, jejíž sláva přetrvává dodnes, přichystala fanouškům předvánoční překvapení. V prosinci vyjde DVD a Blu-ray R-Evolution.

Foto: Profimedia.cz

Klávesista a zakladatel skupiny The Doors Ray Manzarek

Článek

R-Evolution má obsahovat řadu záznamů vystoupení z televizí, komentáře bývalých členů skupiny Johna Densmora, Robbyho Kriegera a Raye Manzareka a dalšího materiálu. Naznačí také problémy The Doors s nařízeními tehdy velmi upjaté televize a boj za svobodné vyjádření.

Dosud nevydaná videa k písním jako Break on Through (To the Other Side), Light My Fire, People Are Strange, L.A. Woman doplní úplně neznámé rarity, jako je firemní video od Forda z roku 1966 s hudbou The Doors. R-Evolution má vyjít 3. prosince a bude k dostání také v luxusní edici se čtyřicetistránkovou knížkou.

Raketový start, nečekaná smrt 

The Doors vznikli v roce 1965. První deska The Doors (1967) se setkala s velkým úspěchem, stejně jako Strange Days (1967) a Waiting for the Sun (1968). Poněkud zvláštně působilo album The Soft Parade (1969), většina lidí nedokázala pochopit, proč kapela změnila zvuk a aranže připomínaly tehdejší mainstream pro starší generaci.

Poté vydali ještě alba Morrison Hotel (1970), Absolutely Live (1970) a L.A. Woman (1971). Přestože nešlo o komerční hudbu, popularita skupiny narostla do obrovských rozměrů a po uvedení filmu The Doors v devadesátých letech se ještě znásobila. Oficiálně se prodalo více než sto miliónů nosičů s jejich tvorbou.

Zpěvák Jim Morrison měl vždy blízko k drogám i alkoholu. Mnozí tím zdůvodňují i jeho legendami opředenou smrt roku 1971. Morrison byl nalezen mrtvý v Paříži a nebyla provedena ani pitva, protože úřady usoudily, že nešlo o vraždu. Oficiálně uváděné “selhání srdce” vypadá u sedmadvacetiletého muže velmi podezřele. Morrisona pohřbili na pařížském hřbitově Père Lachaise.

Reklama

Výběr článků

Načítám