Hlavní obsah

Britský hudebník Bear Love přiveze na výpravu 2013 největší gong v Evropě

Právo, Jiří Heller

Brit Bear Love přijíždí do České republiky, aby absolvoval koncertní sérii nazvanou Výprava 2013. Tento hráč na obří gongy, zvony a činely si jako hudební doprovod pozval českého hráče na didgeridoo Ondřeje Smeykala. Výprava 2013 začala v neděli a skončí 21. září.

Foto: archív Bear Lovea

Bear Love před svým obřím gongem

Článek

Jaká vlastně byla vaše cesta k hudbě?

Když jsem byl mladý, dostal jsem ve škole za úkol hrát na triangl, ale už po půl minutě mi byl odebrán. Myslel jsem, že nejsem k hudbě předurčen, že se jí nebudu moci věnovat. Nicméně před patnácti lety jsem zjistil, že všichni jsme nejen hudební, ale velmi kreativní bytosti. Má vlastní hudební cesta začala, když jsem potkal muže, který hrál na didgeridoo. Po vyslechnutí tohoto nástroje s jedinečným zvukem mi doslova vstaly vlasy na hlavě. Okamžitě jsem toho muže požádal, aby mě naučil na didgeridoo hrát. Okouzlen zvukem, koupil jsem si dva velmi kvalitní nástroje a hrál několik hodin, až mě bolely a krvácely rty. Měl jsem sny o Aborigincích a zejména jsem snil o slavném hráči na didgeridoo Djalu Gurruwiwim, se kterým jsem se později osobně setkal a uspořádal s ním semináře ve Velké Británii.

Gong nabízí zvuky od rozbouřených mořských vln až po zvuky velryb a delfínů při jejich vzájemné komunikaci

Hrajete také na gongy, což nejsou obvyklé nástroje…

Hraji na pět různých gongů, zvony a zvonky, tibetské šamanské nástroje, bubny, západoafrické ngoni, indiánské flétny, tibetské mísy. Účastníci mých hudebních cest si lehnou a relaxují, poslouchají improvizované zvuky, sledují svou vlastní vnitřní cestu. Tyto zvukové výpravy provádím v průměru jednou za měsíc. Také sdílím léčivé účinky těchto nástrojů na letních festivalech ve Velké Británii.

Do České republiky přivezete i svůj největší gong. Mohl byste popsat jeho tvar a zvuk?

Měří 2,11 metrů v průměru. Byl ručně vyroben z jednoho velkého kusu rezonančního bronzu. Měl jsem jednou intuitivní sen jít do továrny Paiste v Německu a koupit jejich největší gong. Po příjezdu tam jsem uviděl obrovský zlatý gong. Ani muž, který pracoval v továrně nejdéle, nevěděl, kdo ho vyrobil, neboť byl nalezen ve sklepě ještě dříve, než ve společnosti začal před patnácti lety pracovat. Gong nabízí zvuky od rozbouřených mořských vln až po zvuky velryb a delfínů při jejich vzájemné komunikaci.

Na svých koncertech budete vystupovat s českým hráčem na didgeridoo Ondřejem Smeykalem. Proč právě s ním?

Ondřej je velmi profesionální, jemný a s hlubokým zájmem o sdílení vize jednoty vědomí se všemi vrstvami společnosti pracující na dosažení více soucitného světa. A docela jednoduše proto, že je nejlepší.

Na své Výpravě 2013 budete hrát v mnoha kostelech, v jeskyni Výpustek nebo 1. září v pražském koncertním sále Hlahol. Jaké místo je pro vaši hudbu nejlepší?

Všechny velké budovy, kostely a kláštery měly vynikající akustické vlastnosti. Nejvíce náročná jsou venkovní místa, která ale využívají zesílení zvuku.

Kromě gongů hrajete na didgeridoo a indiánské flétny. Vytváříte si sbírku nástrojů?

Ano, jsem vášnivý obdivovatel australské aboriginské kultury a domorodých amerických národů. Moje sbírka nástrojů a herních technik se rozšiřuje po celou dobu. Ve Velké Británii prezentuji domorodé nástroje v rámci své kultury. Na Výpravě 2013 budou mít návštěvníci možnost vidět výběr zajímavých artefaktů a nástrojů z obou kultur.

Reklama

Výběr článků

Načítám