Hlavní obsah

Poslední rozloučení s režisérem Jiřím Krejčíkem bude 16. srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozloučení s filmovým režisérem a scenáristou Jiřím Krejčíkem, který zemřel 8. srpna ve věku 95 let, se uskuteční v pátek 16. srpna od 10:00 hodin ve farním kostele sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici v Praze, oznámila jeho rodina.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jiří Krejčík.

Článek

Krejčík začínal za druhé světové války jako statista na Barrandově a režií krátkometrážních snímků. Mezi jeho nejznámější tituly patří Vyšší princip, Svatba jako řemen, Pension pro svobodné pány a Božská Ema. Vyzkoušel si i herectví, když se objevil v menších rolích v Menzelových Slavnostech sněženek a v Hřebejkových Pelíšcích.

V roce 1999 obdržel Krejčík Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu. Převzal také v roce 2001 medaili Za zásluhy a o dva roky později na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Patřil k filmařům, kteří pracovali do pozdního věku. Jeho posledními projekty byly v roce 2010 televizní snímek Osudové peníze a o rok později dokument Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka, ve kterém se objevil za i před kamerou.

Jiří Krejčík: Nejslavnější filmy

Vyšší princip

Svatba jako řemen

Pension pro svobodné pány

Božská Ema

Ves na hranicích

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám